Julkaistu 

Pääkirjoitus: Huolellisuuteen on aihetta, pelkoon ei

Pohjois-Karjalassa maanantai-iltana varmistunut ensimmäinen koronavirustartunta linkittyy Outokumpuun Kummun koulun takia. Vain hieman yli kuukausi sitten Kiinassa laajoja eristystoimia aiheuttanut tauti on nyt levinnyt Suomeen asti ja oli vain ajan kysymys, koska ensimmäiset tapaukset tulevat esille maakunnassa.

Kaupunki itse tiedotti opettajana työskentelevän työntekijänsä sairastumisesta, koska lopulta Kummun koulu on yksi eniten outokumpulaisia kokoavista palvelukeskuksista. Tieto kerrottiin hälventämään turhia pelkoja mahdollisesta satojen ihmisten altistumisesta koululla. Opettaja ei ole ollut koululla todennäköisen lomamatkansa altistumisen jälkeen. Tiedottamista ei näin pidä tulkita tai käyttää väärin. On huomioitava, että monella paikkakunnalla tartuntatapauksista on uutisoitu vain maakuntatasolla.

Huolta tulee herättämään lähiviikkoina se, että myös normaalia kausi-influenssaa on liikkeellä poikkeuksellisen myöhään ja myös Outokummussa Kummun koulullakin on ollut alkuvuonna virustautia, joka nostaa pitkäkestoista kuumetta. Vääriä hälytyksiä voi tulla ja huhuja voi liikkua. Pelkoon ei silti ole aihetta. Jokainen voi itse tehdä kuitenkin tehdä voitavansa kaikkien tautien ehkäisemiseksi. Huolellinen käsien pesu, paperiin niistäminen tai yskiminen ja sairaana kotona lepääminen toimivat monen taudin ennalta ehkäisijänä.

Miksi esimerkiksi käsien peseminen näyttää edelleen olevan osalle ennen kuulumaton taito jopa wc-käyntien jälkeen, vieläpä ikään katsomatta? Jos koronasta jotain oppia voidaan saada, niin edes käsihygienian perusasiat ja niiden normaaleiksi tavoiksi tekeminen saisivat jäädä pysyviksi opeiksi.

Kommentoi

Hae sivuilta