Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kovat toimet tehdään turvaksi

Suomen hallitus ja eduskunta päättivät alkuviikosta hyvin järeistä toimista koronavirusuhan edessä. Kansalaisten perusoikeuksia rajaavat toimet ovat harvinaisia, mutta niille on vain löydyttävä ymmärrystä. Valmiuslain käyttöön otto tapahtuu ensimmäistä kertaa Suomen historiassa rauhan aikaan, mikä on osoitus tilanteen vakavuudesta.
Rajoittavien toimien todelliset vaikutukset tarkentuvat lähiviikkoina, mutta ne tehdään taudin hallitsemattoman leviämisen ehkäisemiseksi. Ihmisten elämää rajoitukset tulevat hankaloittamaan, se on päivänselvää! Silti edelleen; rajoitukset tehdään ennaltaehkäisemiseksi, ei hallitsemattoman kriisin takia. Sen takia tämän yli selvitään maltilla, sillä rajoitustoimet eivät ole ikuisia.

Uusien rajoitusten kanssa voidaan kuitenkin elää ja on elettävä. Viime päivinä tapahtunut kauppojen tyhjiksi ostaminen kertoo toivottavasti enemmän suositusten mukaisesta tarpeettomien julkisten tilojen välttelystä kuin todellisesta hädästä tai peräti itsekkyydestä.

Onneksi useat kaupat ovat jo nyt muistuttaneet, että muutamien vuorokausien hätävaran yli menevälle hamstraukselle ei ole tarvetta. Yhteiskunta ei voi koronahuoleen pysähtyä ja arkipäivän hyödykkeitä on tarjolla tilanteeseen valmistautuneessa yhteiskunnassa myös lähiviikkoina.

Samalla on ymmärrettävä, että yhteiskunta ei voi pysähtyä. Osa palveluista joudutaan väistämättä sulkemaan, mutta yhtäältä isoa osaa tarvitaan yhä.

Koska terveysuhan vaikutukset ovat jo nyt myös taloudellisia, niin täydellinen ostolakko ei ole suotavaa. Paikallisten yritysten palvelujen käyttäminen on tässä kohtaa järkevämpi ratkaisu kuin lähteä, suositusten vastaisesti, matkustamaan palvelujen perässä.

Kommentoi

Hae sivuilta