Julkaistu 

Pääkirjoitus: Tukitoimet alkoivat onneksi nopeasti

Ihmisten terveyteen liittyvän huolen ympärillä tapahtuu nyt paljon. Vaikka euroja ja voimavaroja uhrataan nyt paljon koronaviruksen pysäyttämiseksi, niin samalla rinnalla on valmisteltu toimia muun yhteiskunnan liikkeellä pysymiseksi. Muun muassa yritysten tilanne on osalla aloista vaikea. Esimerkiksi ravintola-alalla edessä on melkoinen suonenisku, kun ovet on määrätty pidettäväksi kiinni yli lähes kahden kuukauden ajaksi.

Poikkeusoloista johtuvat tukitoimet on aloitettu ihailtavan nopeasti verrattuna siihen, kuinka hankala uusia mekanismeja työllisyyden hyväksi on viime vuosina ollut tehdä. Vielä muutama kuukausi sitten työmarkkinaosapuolet olivat lähes tukkanuottasilla niin sanotuista kilpailukykytunneista ja niiden pysyttämisestä osalla aloista.

Tärkein tuki yritystoimintaan löytyy kuitenkin edelleen asiakkaista. Jos yritys toimii normaalisti kriisin aikanakin, niin sille on löydyttävä tuki ja oikeutus asiakkailta. Tavallisten ja arkisten hankintojen viivyttäminen kriisin yli voi tarkoittaa turhaa ruuhkaa myöhemmin yrityksille ja ilman asiakkaita osa yrityksistä ei enää kriisin jälkeen ole palvelemassa. Erilaiset avustukset mahdollistavat vain akuutin kriisin yli pääsyn. Ne eivät turvaa yrityksen toimintaa, vaan auttavat esimerkiksi uusista etätyö- tai palveluratkaisuista aiheutuneisiin kuluihin.

Kommentoi

Hae sivuilta