Julkaistu 

Pääkirjoitus: Rajoitusten purku siirtää vastuuta

Yhteiskuntaa järisyttäneiden rajoitusten purkaminen sai vauhtia, kun koulujen lähiopetuksen kerrottiin palaavan toukokuun puolivälissä. Myös muiden rajoitusten purkuun varaudutaan porrastetusti.

Vaikka arkeen paluuta on toivottu hartaasti, niin koulujen avaamispäätös herättää yllättävän kitkerää keskustelua. Opettajien ammattijärjestön lisäksi myös huoltajat ovat huolissaan lasten sekä opettajien paluusta kouluille.

Vaikka arjen on vähitellen palattava, niin ymmärrettävästi ristiriitainen viesti koulujen osalta hämmentää. Koulujen avaamista kun perustellaan lasten vähäisellä tartuttavuudella ja vähillä sairastumisilla. Tästä huolimatta koulut joutuvat miettimään hyvin tarkat toimintatavat lähiopetuksen paluulle muun muassa opettajien ja koululaisten liikkumiseen sekä lähikontaktien rajoittamiseen. Jos riskit ovat vähäpätöisiä, niin miksi nämä uudet poikkeusjärjestelyt tehdään?

Koulujen avaamisen mahdolliset ikävät seuraukset nähdään noin kuukauden kuluttua. Toivoa sopii, että ratkaisu ei tee takapakkia järeiden rajoitustoimien jälkeen.

Huoli on myös siinä, että terveysviranomaisten ja valtiojohdon viestistä pitää muistaa useasti toistettu toinen puoli. Koronakriisi ei ole ohi! Turvallisuuden tunteeseen tai välinpitämättömyyteen ei ole piiruakaan varaa. Rajoitusten höllentämiseen sen sijaan on jossain kohti pakko. Nyt voi sanoa, että niitä ei pureta ainakaan liian myöhään.

Vastuullinen toiminta kovempien rajoitusten aikana jarrutti koronaviruksen etenemistä, mutta seuraavaksi vastuuta on yhä enemmän jokaisella meistä. Ohjeden ja suosituten pitää olla yhtä selkeitä noudattaa kuin käskyjen ja kieltojen.

Kommentoi

Hae sivuilta