Julkaistu 

Pääkirjoitus: Hautalammen tuoma piristys olisi tarpeen

Hetken hiljaiseloa eläneen Hautalammen kaivoshankkeen osalta kuultiin myönteisiä uutisia alkuviikosta. Jatkotutkimukset saivat rahoittajan ruotsalaisesta yhtiöstä, josta on tarkoitus tulla myös uusi omistaja mahdolliselle kaivokselle lähivuosina.

Hautalammen kaivosaihiota eteenpäin vieneen Markus Ekbergin kritiikki suomalaisrahoituksen puutteesta kannattaa ottaa tosissaan. Samaan aikaan yleinen keskustelu kritisoi ulkomaisia kaivosyhtiöitä, mutta Suomesta rahoitusta ei löydy edes kaivoksen kannattavuusselvitykseen asti. Outokumpu ja koko Pohjois-Karjala tarvitsisivat uuden kaivoksen tuomaa työllisyyttä.

Uusi, Hautalammen kaivosoikeuden omistajaksi tuleva Eurobattery Minerals ei ole samalla tavoin alalla laajasti tiedetty yhtiö kuin esimerkiksi Boliden oli tullessaan Polvijärvelle Kylylahden kaivokselle. Pitää muistaa, että myöskään Kylylahden aiempi omistaja, Altona Mining, ei tullessaan ollut suurimpien joukossa. Edellytykset onnistumiselle eivät olekaan suoraan kiinni taustayhtiön koosta, vaan lopulta myös pienten asioiden loksahtelemisesta kohdalleen.

Hautalammen kannalta ratkaisevia asioita tulevien uusien kairausten tulokset, sähköajoneuvojen yleistymisvauhti sekä metallien maailmanmarkkinahintojen kehitys. Tällä hetkellä taloutta maailmanlaajuisesti hämmentävä korona ei vielä suunnitelmiin vaikuta. Mutta mikäli talouden oikut jatkuvat vielä vuosia, pienelle Hautalammen kaivoshankkeelle ne voi vat olla myrkkyä.

Sen sijaan moneen kaivoshankkeeseen nähden Hautalammella olisi merkittävä etulyöntiasema. Jo valmiina oleva ympäristöluvitus mahdollistaisi kaivoksen syntymisen nopeastikin, eikä mahdollista vuosikausien lupa- ja oikeusviivettä ei ole tiedossa.

Kommentoi

Hae sivuilta