Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kaikki kulkuyhteydet on turvattava

Yle pudotti Pohjois-Karjalan kannalta uutispommin sunnuntaina kertomalla maakuntien lentoliikenteen olevan katkolla jopa pysyvästi koronakriisin jälkimainingeissa. Finnair vahvisti maanantaina tiedon kertomalla muun muassa Joensuun lentojen pitkästä tauosta ainakin marraskuulle saakka. Tilanne on kurja, sillä vaikka muutos tehdään nyt koronauhan varjolla, niin sen taustalla on pysyvä huoli liikenneyhteyksien supistumisesta.

Maakunnallinen edunvalvonta aktivoitui onneksi välittömästi, mutta sen lopputulos jää nähtäväksi. Jo nyt lentoliikenteen pysähtyminen yli puoleksi vuodeksi on suonenisku. Lentoyhteyttä kun ei voi maakunnan kannalta ajatella vain lomamatkojen mahdollistajana. Se on tarvittu ja todellisuudessa ainoa nopea yhteys pääkaupunkiin ja maailmalle. Sen tärkeimpiä käyttäjiä ovat maakunnan yritykset. Mukana on vientivetureita, joiden tuloksia tarvitaan aikanaan kipeästi viruksen talouteen tuoman häiriön korjaamisessa.

Maakunnan kilpailukyvyn kannalta on turvattava jok’ikinen kulkuyhteys, niin teillä, raiteilla, vesiteitse kuin ilmassa! Päin vastoin, maakunnan kansanedustajien on pystyttävä pitämään puolta myös siinä, että näitä yhteyksiä mieluummin kehitetään eteenpäin kuin ollaan heikentämässä. Erilaisiin liikennehankkeisiin on Etelä-Suomessa löytynyt runsaasti rahaa. Väestömäärän nimissä se on oikeutettua.

Sen sijaan se ei ole oikeutettua, että kansalaiset asetetaan jopa maakunnittain täysin eriarvoiseen asemaan liikenneyhteyksissä! Kukaan ei ole kuitenkaan ollut vaatimassa Pohjois-Karjalassa kehärataa ja jatkuvaa henkilöjunaliikennettä kiertämään Joensuun lentoaseman ympärillä. Asialliset lentoliikenneyhteydet ovat silti kaikkien etu. Elintärkeitä ne ovat yrityksille ja koulutukselle.

Kommentoi

Hae sivuilta