Julkaistu 

Pääkirjoitus: Ristiriitaisuuksilta ei vältytä rajoitusten purkamisessa

Koronaviruksen takia tehtyjä rajoituksia käydään purkamaan toden teolla ensi viikon alusta, kun muun muassa ravintoloiden aukioloja mahdollistetaan ja kokoontumisrajoitukset väljenevät.

Arki on palaamassa, mutta uudessa muodossa. Vaikka arkea on toivottu, niin se herättää myös pelkoa ja hämmennystä. Varsinkin rajoitusten tai niiden purkamisen järkevyyttä puntaroidaan tarkasti. Jo koulujen lähiopetuksen paluu aiheutti pohdintaa, mutta nyt esimerkiksi ravintoloita koskevat ristiriitaisuudet aiheuttavat samaa. Aukiolojen rajaaminen ja ero käytännöissä terassien sekä sisätilojen välillä herättää suoranaista kummastusta. Terassit saavat vaikka pullistella väkeä, mutta ravintolassa pöytäpaikat osoitetaan tarkasti normaalia pienemmälle asiakasmäärälle. Terassikäytäntöä verrataan myös yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksiin, jotka näyttävät nyt jättävän monet kesäriennot jopa järjestämättä mieluummin kuin tehdä poikkeusjärjestelyjä.

Valitettavaa on, että ihmisten mielissä kummalliselta tuntuvat ristiriitaisuudet rajoitusten purkamisessa tai jatkamisessa voivat heikentää perusviestiä koronaepidemian osalta. Uhka ei ole ohi ja ulkomaiden koronauutiset kertovat paljon vakavammasta tilanteesta kuin mitä Suomessa on nyt nähty. Vastuullisuudella ja edelleen ohjeet sekä rajoitteet ymmärtävinä teemme työtä, että kauhukuvat massasairastumisista voitaisiin välttää jatkossakin. Esimerkiksi influenssaepidemia jäi Suomessa poikkeuksellisen pieneksi tänä vuonna, koska koronan tuomat rajoitteet suitsivat myös tätä tautia. Pohjois-Karjalan tilanne on ollut suorastaan mairitteleva, kun viimeisimmästä todetusta uudesta tartunnasta on jo yli kuukausi.

Kommentoi

Hae sivuilta