Julkaistu 

Pääkirjoitus: Maakuntien kisa euroista jää kiveksi kenkään

Maakunnat eivät päässeet sopuun aluekehitykseen tarkoitetusta EU-rahapotin jaosta.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat tekivät yhteistyötä ja saivat aikaan esityksen, jossa täkäläisittäin alueiden kehityseroja tasaava kehittämisrahoitus olisi säilynyt nykyisellään. Esityksessä hyötyjinä olisivat olleet Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat.

Esitys ei kelvannut ja sovittelusta sekä loppumetreillä annetuista lisämyönnytyksistä huolimatta asia ei edennyt maaliin asti.

Ratkaisu rahan jaosta jää nyt työ- ja elinkeinoministeriön ratkaistavaksi. Tässä piilee merkittävä riski, sillä tunnetusti idän ja pohjoisen toiveet ovat tahtoneet vaimentua matkalla. Jo malli, että maakunnat ovat yhdessä neuvotelleet esityksen kertoo halusta leventää hartioita yksittäisten maakuntien toivelistojen sijaan. Nyt on vaara, että kovinta ääntä pitävät saavat enemmän kuin tarve edes olisi. Kehitysmittareilla alueelliset erot kun ovat päinvastoin kasvaneet kuin supistuneet. Esimerkkinä tästä on Pohjois-Karjalan jumiutuminen myönteisessäkin työllisyyskehityksessä korkeimman työttömyyden alueeksi. Tämä tapahtui jo ennen koronakriisin tuomaa lisäharmia.

Nähtäväksi jää, onnistuuko edunvalvonta tässä asiassa. Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu muun muassa harvaan asutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema. Temppuilu muun muassa Pohjois-Karjalan lentoliikenteen lopettamisessa kuukausiksi kertoo, että itsestäänselvyyksiä maakunnan on turha osaltaan odottaa.

Kommentoi

Hae sivuilta