Julkaistu 

Pääkirjoitus: Konstit tiedossa talouden korjaamiseen

Outokummun kaupunki hankkii talouttaan koskevaa vertailutietoa ja apua korjausliikkeisiin analytiikkaan erikoistuneelta Kuntamaisema Oy:ltä. Taustalla on kaupungin talouden nopea heikentyminen muutaman edellisen vuoden aikana. Viime vuoden tilinpäätöstietoihin pohjaava raportti suosittaa kaupungille eräänlaista matokuuria, sillä korjattavaa löytyy niin henkilöstömitoituksesta kuin paikoilleen odottamaan jämähtäneen rakennuskannan kanssa toimimisesta.

Suurta taloutta vaivannutta salaisuutta tai viisasten kiveä uusi raportti ei tuo mukanaan, mutta kiinnittää huomion muutamiin ikäviin tosiasioihin. Vaikka toiveet kaivoskaupungin vilkastumisesta pidetään lennossa, niin ennusteiden mukaan mittarit näyttävät nyt väärään suuntaan. Väki vähenee ja palveluvarustus on edelleen suurempaa joukkoa varten. Kääntöpuolella on, että palvelut ovat toimivia ja keräävät myös kehuja. Raportti silti kyseenalaistaa vaikkapa päiväkotitoiminnan hajauttamisen useisiin yksiköihin, kun yhdistämällä voitaisiin saada yli 800 000 euron vuosittainen säästö.

Kuntavaalien lähestyminen suojaa, että palveluleikkauksissa tuskin nähdään ylilyöntejä. Outokummun nykyinen verotaso on kuitenkin jo nyt huomattavan korkea, joten hyvistäkään palveluista ei voi loputtomasti vaatia asukkailta yhä suurempaa maksua.

Konsulttiyhtiö muistuttaa, että Outokumpu on kuitenkin herännyt taloustilanteeseensa ajoissa. Tilannetta voidaan korjata, mutta jo viime vuosilta tuttu huoli pysyy vahvasti taustalla. Kaupungin oma toiminta ja siihen tehtävät muutokset vaikuttavat rajallisesti. Suurin osa euroja nielevistä palveluista eli sote on ulkoistettu. Koronakriisiin varautumisen loppulasku ja vaikutus koko Suomen sekä sitä myöten kuntakentän talouteen on hämärän peitossa.

Kommentoi

Hae sivuilta