Julkaistu 

Pääkirjoitus: Riskiä ei voi vieläkään vähätellä

Maailma on kevään rajun poikkeustilan jälkeen auennut. Tämän viikon alussa purettiin muun muassa matkustusrajoituksia, mikä taatusti lisää myös kiinnostusta ulkomaan matkoihin. Sallittujen matkustusmaiden joukkoon kuuluu alkuviikon tiedon mukaan myös maita, joissa todettujen koronatartuntojen määrä on kääntynyt jo uudelleen nousuun. Pohjois-Karjalan kannalta läheisimmän itärajan osalta rajoitukset jatkuvat toistaiseksi. Ratkaisu on viisas, sillä Venäjän tautitilanteesta ei ilmeisesti ole täysin tarkkaa kuvaa ja myös Karjalan alueelta on tiedossa koronatapauksia.

Vastuu taudin leviämisen ehkäisystä on edelleen jokaisella. Silti paluu normaalimpaan aikaan ei saa tarkoittaa samanlaista syyllistämistä kuin mitä nähtiin talven ja kevään ulkomaan matkailijoita kohtaan. Kukaan ei tietoisesti koronaa hae tai toivo! Loputtomasti myöskään Suomi tai maailma eivät voi olla suljettuina, vaikka sillä mahdollisia pandemioita parhaiten ehkäistäisiinkin.

Kevään ja alkukesän aikana opitut toimet hygienian eteen ovat edelleen kullan arvoisia. Näin on, liikuttiinpa kotimaassa tai ulkomailla. Moni on huomannut omassa lähipiirissäänkin, että viime kuukausina terveyttä eivät ole myöskään rasittaneet perinteiset kevät- ja kesäflunssat ja esimerkiksi mahataudit. Syy lienee normaalia aikaa paljon vakavammin muistetusta sekä vakavissaan otetusta käsi- ja yskimishygieniasta. Oma osansa on varmasti myös erilaisissa julkisissa paikoissa tehostetusta siivouksesta ja vaikkapa pintojen pyyhkimisestä. Kansantaloudellisesti jokainen terveenä vietetty päivä on arvokas. Ehkäpä vähentyneet sairauspoissaolot ja vähäisemmät osastopäivät sairaaloissa ovat osaltaan nostamassa Suomen talouttakin jaloilleen koronalaskun langetessa maksettavaksi.

Kommentoi

Hae sivuilta