Julkaistu 

Pääkirjoitus: Tulos näkyviin pidemmällä ajalla

Maakunnallinen ely-keskus on tukenut outokumpulaisia teollisuusyrityksiä viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla peräti seitsemän miljoonan euron yritystuilla. Tukipäätösten perusteella uusia työpaikkoja olisi pitänyt syntyä teollisuuteen ja paikkakunnalle vähintään sata.

Todellisuus on toinen. Yksistään parin edellisen vuoden aikana teolliset työpaikat ovat vähentyneet Outokummussa yli 50 kappaleen verran. Vuosikymmenen puolivälissä ollut 1000 työpaikan tavoiteluku näyttää karkaavan.

Yritystuet ovat tarkoitettu uusiin investointeihin. Tukien hakeminen kertoo, että Outokummussa on kasvuhaluisia yrityksiä ja se on erinomainen merkki tulevaisuutta ajatellen. Minkäänlaiseen jäähdyttelyyn ei yritysmaailmassa varaa ole enää vuosikymmeniin ollut. 

Yhtäältä pelkkiin koneisiin julkisesta taloudesta tulevia euroja yritykset eivät saa, vaan vaakakupin toisella puolella on uusien työpaikkojen luominen.

Tukia saavilla yrityksillä on näytön paikka. Mikäli työpaikkakehitys jatkaa mollivoittoista taivalta, niin vaarana on yrityskuvan rapautuminen. Jos julkinen tuki näyttää valuvan omistajan taskuun todellisen kehittämisen sijaan, niin menossa ovat niin kehittämisrahat kuin sosiaalinen luottamus yritykseen työnantajana.

Pohjoiskarjalaista osaamista ja työnteon kulttuuria arvostetaan paljon Etelä-Suomessa. Täkäläisittäin toimivilla yrityksillä ei ole vara karkuuttaa työvoimaa sinne ainakaan omalla toiminnallaan.

Viime vuosien yritystukipotin työllistävyysvaikutukset tulevat mitä ilmeisemmin näkyviin pidemmällä aikavälillä. Näin pitää tapahtua.

Kommentoi

Hae sivuilta