Julkaistu 

Pääkirjoitus: Tasapainottelua, mutta parhailla käytännöillä

Suomen talous näytti kestävän kevään koronarajoitusten tuoman suoneniskun muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen hyvin. Vertailumittarina usein oleva bruttokansantuote putosi, mutta selvästi monia Euroopan maita vähemmän. Tilanne ei todellisuudessa ollut niin hyvä, vaan esimerkiksi valtion nopeasti käyttöön ottamat tuet lievensivät tilannetta.

Syksy näyttää paljastavan nyt toisen puolen. Koronauhka heikentää yritysten näkymiä pitkälle tulevaisuuteen ja uutiset isoista yhteistoimintaneuvotteluista ovat päivittäisiä.

Outokummussa maanantaina vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei kaunistellut Suomen taloustilannetta. Tiukoilla koronarajoituksilla Suomen talous tulee ministerin mukaan ajamaan seinään.

Huoli on aito, sillä jo nyt koronan tuomasta lisälaskusta on tulossa mittava.

Toisella puolella pitää kuitenkin muistaa terveys. Parhaat käytännöt muun muassa tehokkaan koronatestauksen ja aikanaan rokottamisen osalta pitää kulkea käsi kädessä lievien rajoitusten rinnalla. Viime viikkojen viranomaissekoilut rajoitusten tasosta ja testauskäytäntöjen yskimisestä eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttäviä.
Jokainen voi itse auttaa nyt viranomaisia ja toivottavasti vähentää tautiuhasta tulevaa loppulaskua omassakin kukkarossaan. Alkuviikosta otettiin käyttöön Koronavilkku-sovellus, joka helpottaa mahdollisten tartuntaketjujen selvittämistä. Sovelluksen lataaminen on vapaaehtoista, mutta yleistyessään hyvä lisä taistelussa ihmissilmälle näkymätöntä vihollista vastaan.

Mikäli vapaaehtoinen selvittäminen ja terveyssuositukset eivät pure, niin Suomi ajautuu uudelleen tiukkoihin rajoituksiin ja taloustilanne voi olla synkkä vuosia ja vuosia eteenpäin.  

Kommentoi

Hae sivuilta