Julkaistu 

Pääkirjoitus: Näkyvyyskisassa vaara sotkeutua omiin jalkoihin

Kunnat ovat ottaneet sosiaalisen median markkinointi- ja infokanavakseen entistä vahvemmin. Kun monet netin palvelut ovat muuttuneet jäsennellystä, käyttäjien itselleen valitsemasta sisältökanavasta muistuttamaan sekalaisia basaareja, niin erottumista ja näkyvyyttä haetaan yhä kummallisemmilla tavoilla.
Osa kunnista toimii johdonmukaisesti ja tarjoaa samaa tietoa myös muualla, mutta somepalvelujen algoritmien aiheuttamalle tiedon sirpaloitumiselle ne eivät voi mitään. Häiriötiedote vaikkapa vedenjakelusta voi näkyä osalle käyttäjistä vasta päivien viiveellä, jos sittenkään. Näin käyttäjiltään rekisteröitymistä vaativien ja omien jakelusääntöjensä mukaan pelaavien palvelujen varaan ei voida yksistään laskea jatkossakaan.

Kuntien markkinointitempauksissa yksi pohjakosketus nähtiin Kontiolahdella, joka viime viikolla, tietoisesti palveluehtoja rikkoen, perusti tonttimarkkinointiaan varten kuviteltujen henkilöiden profiileja muutamiin sosiaalisen median palveluihin. Tiedotusvälineiden kiinnitettyä huomiota asiaan kunnasta tietoisesti tehtyä ja selvää rikettä vähäteltiin sekä vieläpä kiiteltiin kampanjan huomioarvoa. Tällainen tie on yksinkertaisesti kestämätön! Jos kunta viranomaisena näyttää mallia, että palvelujen ehdot ovat vain hidaste ja rikottavissa niin haluttaessa, niin ne kylvävät vain pelkkää epäluuloa.

Luottamus viranomaisten toimintaan ja viestintään pitää pystyä säilyttämään aina. Vastavuoroisesti voi kysyä, että sopisiko samanlainen palveluehtojen soveltaminen kunnan omissa toimipaikoissa ja ovatko säännöt tai velvoitteet tehty niissäkin vain mielikuvituksella ja omalla halulla kierrettäviksi?

Kommentoi

Hae sivuilta