Julkaistu 

Pääkirjoitus: Vakaakin talous vaatii toimia

Polvijärvi on tullut tunnetuksi maakunnassa kuntana, jonka talous kestää kunnossa aina. Nyt kunta kuitenkin joutuu pohtimaan sopeuttamista ja on käymässä yhteistoimintaneuvotteluja, jotka voivat johtaa myös työntekijöiden vähenemiseen.

Neuvottelukutsu ei kuitenkaan tarkoita, että kunnan vahva talous olisi romahtanut tai romahtamassakaan. Talouden pidossa on Polvijärvellä todellisuudessa onnistuttu, vaikka tasaisen hyvästä linjasta ja mallioppilaan roolista sopeutustoimiin joutuminen äkkiseltään tuntuukin erikoiselta. Todellisuudessa Polvijärvi ei tule olemaan sopeuttamistarpeineen yksin kuntakentässä, vaikka parhaillaan yhteistoimintamenettelyä ei muissa maakunnan kunnissa olekaan käynnissä.

Naapurissa Outokumpu on joutunut omiin neuvotteluihinsa jo kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä, samoin maakuntakeskus Joensuu useita kertoja viime vuosina. Koronavuoden lisälaskua tuskin on monessakaan kunnassa vielä edes laskettu.

Polvijärven kohdalla pitää muistaa, että vahvakin talous tarvitsee sopeuttamista ja ratkaisuja on järkevämpi tehdä ilman pakkoa kuin viime hädässä ja pakon sanelemana. Ikävien päätösten eteenpäin sysääminen tarkoittaa usein, että vaikutukset ovat vain vielä suurempia.

Polvijärveläiset ovat saaneet nauttia maakunnan matalimmasta tuloveroprosentista jo vuosia ja siitä huolimatta laadukkaista palveluista. Kunnan päättäjät eivät voi kuitenkaan enää sivuuttaa tosiasiaa, että matalan veroprosentin pitäminen ei voi olla itsestäänselvyys. Todennäköisesti maltilliset veronkorotukset ovat helpommin hyväksyttävissä kuntalaisten keskuudessa kuin palveluista tehtävät leikkaukset. Verojen alhaisuuden imagoetu toimii näinä aikoina valitettavan rajallisesti.

Kommentoi

Hae sivuilta