Julkaistu 

Pääkirjoitus: Isossa kuvassa muutakin kuin seinät

Outokummun kaupunki päätti luopua runsaasti vastustusta herättäneestä lukio-opetuksen siirrosta nykyisiin kirjaston tiloihin. Asia kirjattiin hyvinvointipalveluiden tämän vuosikymmenen kattavaan strategiaan.

Selvitys osoitti siirtoajatuksen kannattamattomaksi taloudellisesti. Tämän lisäksi toiminnallisesti kahden palvelun yhdistäminen selvästi nykyistä tiiviimpiin tiloihin ei olisi palvellut sen enempää kirjastoa kuin lukiota. Noin 30 000 euron vuosittaisella säästöllä olisi menetetty paljon enemmän kuin euroissa saavutettu.
Julkinen keskustelu kirjaston tiloista osoitti sen, että kirjasto tärkeä ja tasapuolisesti käytettävä palvelu. Tuleviakin linjauksia tehtäessä on muistettava, että kaikki kaupungin palvelut eivät ole samalla viivalla tässä kohtaa. Joku tarvitsee urheilutaloa tai latuverkkoa, toinen päivähoitopalveluja. Tasapäisiä ne eivät kirjaston tavoin ole silti jokaiselle kaupunkilaiselle.

Toisen asteen opetus kaikkineen on Outokummussa vaakalaudalla nykyisellä väestönkehityksellä. Jo nykyisellään Riverian toiminta paikkakunnalla perustuu myös muualta opiskelujen perässä tulevien opiskelijoiden varaan. Ikäluokkien pieneneminen Outokummussa tarkoittaa, että vaakalaudalla ovat kokonaisuutena toisen asteen opintojen järjestäminen paikkakunnalla, mikäli se ei enää houkuttelisi. Siihen yhtälöön esimerkiksi minitiloissa toiminut lukio ei olisi ainakaan oikea houkutin. Löytyisikö lukio-opinnot sekä toisen asteen ammatilliset opinnot turvaava houkutin vaikkapa helposti ja saumattomasti järjestetystä mahdollisuudesta suorittaa lukion ja ammatillisen koulutuksen tutkinnot?

Kommentoi

Hae sivuilta