Julkaistu 

Pääkirjoitus: Energiakauppa korjaa kaupungin talouden

Outokummun kaupungin päätös myydä 66 prosenttia omistuksestaan tytäryhtiöstään Outokummun Energia Oy:stä on entiselle kaivoskaupungille lottovoitto.

Rahallisesti kaupunki hyötyy yli 60 miljoonaa euroa ja pääsee vielä sijoittajaksi sievoisella yli 20 miljoonan euron summalla yhtiön osaomistajana.

Vaikka kuntataloudessa niin talousarvioissa kuin tilinpäätöksissä miljoonat eurot vilistävät sivulta toiselle, yksinkertaistetustikin sanottuna summa on Outokummun talouteen nähden valtava. Se saadaan tilanteessa, jossa talousnäkymät ovat olleet jo vuosiksi eteenpäin tuloksiltaan miinusmerkkisiä.

Outokumpulaisten päättäjien on silti syytä laittaa jäitä hattuun jättipotin käyttötoiveineen. Osa euroista on väistämättä henkisesti korvamerkitty jo etukäteen tiukan talouden edessä siirrettyihin töihin. Keskustan alueella purkamista odottaa esimerkiksi kolme isoa vanhaa koulukiinteistöä. Talouden korpivaelluksella näytti myös siltä, että niukkuuden jakamisesta löytyy helpommin yhteisymmärrys. Toivoa sopii, että nyt miljoonien jakoon ei huumassa käydä sumeilematta. Näin siksi, että viisaasti sijoitettuna osa kauppahinnasta voi tuottaa kaupungille ja sen asukkaille hyvää vuosikymmeniä eteenpäin.

Outokumpulaiset tulevat seuraamaan todella tarkasti mahdollisia hintamuutoksia tutun energiayhtiön osalta. Ensipeloissa lietsottiin heti esille hirviömäisiä hinnankorotuksia varsinkin sähkön siirtomaksuihin. Selvää on, että jos ja kun korotuksia aikanaan tulee, niin niistä syytetään uutta omistajaa. Näin epäillään siitäkin huolimatta, että mikään muukaan palvelu ei valitettavasti tapaa nykymaailmassa merkittävästi halventua. Miten hinnat kehittyvät, niin sen näyttää lopulta vain aika. Se, että kaupunki säilyy osaomistajana on paras tae outokumpulaisten puolesta puhumisesta jatkossakin.

Kommentoi

Hae sivuilta