Julkaistu 

Pääkirjoitus: Omat seinät ovat yhä paras vakuutus

Polvijärven kunta on tekemässä rohkeasti yhden kunnan suurimmista investoinneista toteuttamalla uuden asumisyksikön aivan kirkonkylän ytimeen. Noin 11 miljoonan euron investointi on mittava, kun tavanomainen vuosittainen kaikkien investointien kokonaissumma on muutaman miljoonan luokkaa.

Vaikka Siun soten perustamisen yhteydessä kunnissa pelättiin oman määräysvallan kapenemista sote-palveluissa, niin ainakin palvelutaloinvestoinnin kohdalla pelko oli turha. Siun sote näkee järkeväksi pitää palvelut lähellä polvijärveläisiä ja uusissa, nykyaikaisissa tiloissa. Pitää muistaa, että ilman maakunnan soten tukea kunta voisi rakentaa vaikka kaksi palvelutaloa, mutta toimintoja niihin ei välttämättä saataisi.

On silti selvää, että omat seinät ovat edelleen paras vakuutus niiden sisällä olevien palvelujen säilymiselle. Mikäli sote-kiinteistöt eivät olisi kunnossa, niin talouspaineissa vuosia kamppailleen Siun soten olisi paljon helpompaa käydä siirtämään palveluja muualle.

Vaikka kokoluokassaan Polvijärven asumisyksikön rakentamishanke on suuri, niin vahvan talouden kunnassa se ei millään tapaa vaaranna kokonaistaloutta. Tulevaisuusinvestointina se on ajateltava kymmeniä vuosia palvelevaksi, kuten kunta on viisaasti tekemässäkin tilojen monikäyttöisyyttä miettiessään.

Outokummussa vanhuspalveluiden osalta tilanne on tällä hetkellä sama. Jokipohjan rakennuskanta on iäkästä ja tehty eri aikakauteen kuin palveluissa tänä päivänä tarvitaan. Tilaratkaisuja on pakko tehdä lähivuosina. Päättäjät halusivatkin korvamerkitä omalla kannanotollaan jo osan energiayhtiökaupan rahoista tätä tarkoitusta varten. Outokummussa tilanne on kuitenkin vielä monisyisempi, kun Kuusjärvellä on tyhjillään muutaman vuoden vanha palvelutalo ja keskustan avaintonteista yksi on varattu terveysjätti Attendolle palvelutalorakentamista varten. Suunnitelmia onkin selvitettäviksi Polvijärven tilannetta enemmän.

Kommentoi

Hae sivuilta