Julkaistu 

Pääkirjoitus: Hyvään ei voida nyt tuudittautua

Koronatilanne on pysynyt Outokummussa ja Polvijärvellä maltillisena, vaikka niin Suomen kuin Pohjois-Karjalan luvut ovat synkentyneet nopeasti viime viikkoina. Maakuntakeskus Joensuu on ollut viime viikkoina esillä niin laajojen altistumisten kuin tartuntamäärien osalta. Samoin Lieksassa kertaalleen alkusyksystä kuriin saatu koronatilanne on huonontunut yllättäen viikonvaihteessa.

Näiden kovin lähellä olevien esimerkkien pitäisi nyt toimia herättelijöinä myös täällä. Esimerkiksi suositukset maskin käytöstä ovat tarkoitettu juuri tähän hetkeen, vaikka niin Outokumpu kuin Polvijärvi ovat yhä THL:n tilastoissa alle viiden todetun tartunnan kuntia. Ei ole pelottelua sanoa, että korona voi olla jo täällä. Turvallisuuden hyväksi tehdyt ohjeet ja rajoitukset ovat silti juuri tätä hetkeä varten. Ne eivät odottamassa sitä, että yksi tai useampi sairastunut todennäköisesti tietämättään levittää tautia ennen oireilua tai koronatestiin hakeutumista.

Maailma ei voi edelleenkään pysähtyä viruksen edessä. Siksi kevään kovia rajoitustoimia vältetään edelleen, vaikka niille tukea ihmisiltä löytyykin. Vastuu koronaviruksen ja sen aiheuttaman taudin leviämisen ehkäisyssä on sen sijaan nyt jokaisella. Keväästä asti opetettuja ohjeita on vain jaksettava noudattaa ja ainakin loppuvuoden hittituote on kasvomaski.

Maskittomien tai maskillisten vertailu tai keskinäinen kyräily on silti turhaa. Tämä vitsaus voitetaan vain yhdessä vastuullisesti toimimalla.Esimerkiksi jouluostosten tekemisen turvallisuudesta huolehdimme parhaiten olemalla huolellisia juuri nyt. Ei anneta koronan pilata tärkeää ja arvokasta joulun aikaa.

Kommentoi

Hae sivuilta