Julkaistu 

Pääkirjoitus: Joulukaudelle riittää kokemista

Vaikka joulukuun alku näytti uusine koronarajoituksineen latistavan paljon tästä joulukaudesta, niin paljon hyvää on jäänyt mahdolliseksi. Outokummussa joulua valmistellaan ja otetaan vastaan kahdella tähän aikaan sopivalla, mutta samalla kaikille yhteisellä tavalla. Outokummun yrittäjien liikkeelle laittama jouluikkunakampanja ja Itä-Suomen kulttuuripolkujen sekä Vanhat talot -tapahtuman ulkoilmajoulukalenteri tuovat piristystä tautiuhan sävyttämään aikaan.

Kumpikin näistä uusista elämyksistä on voitu järjestää turvallisesti, joka on ensiarvoinen asia tässä kohtaa. Siinä missä korona on tuonut rajoituksineen paljon pahaa, niin nämä esimerkit ovat osaltaan kertomassa myös hyvästä. Kun tuttuja puitteita on ravisteltu ja entiset toimintamallit eivät vain ole mahdollisia, niin syntyy uutta.
Korona-ajan perintö voikin olla myös paljon muuta kuin käsihygienian oppiminen. Yksi arvokkain perintö on, että yhdessä tekemistä ja kokemista arvostetaan eri tavalla. Kun mahdollisuus yhdessä toimimiseen on nyt rajattu, sen tarpeenkin ymmärtää ilman itsestäänselvyytenä pitämistä.

Outokummun jouluikkunatempaus ja kiertävä ulkoilmajoulukalenteri ovat hyviä esimerkkejä aidosta yhteisöllisyydestä. Pienestä kasvaa suurta, kun samaa henkeä osataan yhdistää ja jokainen tekee pienenkin palan yhteiseksi hyväksi. Samalla niistä henkii erityisesti myös tähän joulukauteen sopivaa viestiä.
Lämmin ajatus siitä, että korona ja sen uhka eivät saa painaa loputtomasti ihmisten mieliä ja syödä luontaista yhdessä olemista pois. Tänä joulukautena se yhdessä oleminen ei ole tutulla tavalla vain mahdollista, mutta se on nyt yhdessä saman asian äärellä olemista ja hyvän mielen tuomista niin muille kuin itselle.

Kommentoi

Hae sivuilta