Julkaistu 

Pääkirjoitus: Hautalampi voi törmätä vielä aikatauluihinkin

Hautalammen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointi on alkanut ja ensimmäinen yleisötilaisuus herätti keskustelun myös Outokumpu-yhtiön pitkäaikaisen toiminnan vaikutuksista. Nyt näyttääkin, että uuden kaivoshankkeen toimiminen entisellä ja kuormitetuksi tiedetyllä kaivosalueella ei olekaan helpottava tekijä. Voi olla, että nyt perataan esille entiset ja mahdollisesti huomaamatta jääneet asiat aiemman toimijan ajalta.

Aiempien ympäristövastuiden selvittäminen voi olla työlästä, vaikka tutkittua tietoakin on tallessa edellisiltä vuosikymmeniltä. Ristiriita tulee kuitenkin siitä, että Outokumpu-yhtiö on toiminut sen aikaisten ympäristölainsäädännön puitteissa ja nykyisellään tiukentuneet ehdot eivät välttämättä vanhoja menetelmiä ja vaikutuksia ympäristöön enää hyväksy. Lisäksi yhtiö joutui aikanaan myös oikeuden kautta vahingonkorvausvastuisiin, joita ei ole purettu. Uudet oikeusprosessit, ainakaan samoista asioista, eivät noudata oikeusvaltion periaatteita.


Käytännössä Outokummussa edessä voi olla ennakkotapaus, jossa valtion on otettava kantaa omaankin rooliinsa. Tälle on tarvetta myös siksi, että kyse on aikanaan työtään tehneestä valtion yhtiöstä, jonka hyödyn Suomen valtio on aikanaan saanut. Ympäristövastuita valvovista ely-keskuksista ei yksin näytä olevan tilanteen ratkaisijaksi.
Hautalammen kaivoshankkeen osalta harmillisinta on, että tämä vastuukeskustelu vie aikaa. Mikäli se tai lupaprosessin tietomäärän keruu viivästyvät, aikataulutoiveet kaivoksen osalta siirtyvät. Mikäli jopa 80-vuotisen kaivostoiminnan perinnön selvitysvastuun kustannukset jäävät kaivosta mielivälle yhtiölle, hinta voi kivuta liian korkeaksi. Nämä yhdessä voivat tarkoittaa, että Hautalammen kaivos ei ole toteutumassa. Akkuteollisuuden kehitys kun on menossa kohti tilannetta, jossa kobolttia tarvittaisiin akuissa entistä vähemmän.

Kommentoi

Hae sivuilta