Julkaistu 

Pääkirjoitus: Koronavuosi ei ole vielä ohi

Vuoden vaihtuessa on taakse jäävää jaksoa on usein vaikea luonnehtia yhdellä sanalla tai teemalla. Päättyvän vuoden osalta tuntuu, että kaikki tiivistyy kuitenkin yhteen sanaan ja teemaan. Vuotta 2020 hallitsivat koronavirus ja läpi yhteiskunnan iskeneet poikkeukset viruksen vaikutuksista.

Vuoteen mahtui kuitenkin todellisuudessa paljon muutakin. Ne kaikki muut asiat vain jäivät yhtä asiaa koskevan informaatiovyöryn alle.

Uusi vuosi alkaa edelleen hahmottoman uhkan varjossa. Koronaepidemia otti todellisia kierroksia Pohjois-Karjalassakin vasta syksyllä. Joulun alla uhka tuli näkyvämmin arkeen myös Outokummussa.

Vaikka uuteen vuoteen olisi ollut helpotus lähteä ajatuksella, että poikkeuksellinen ja raskas vuosi 2020 olisi voitu laittaa kokonaan historiaan, niin koronan osalta näin ei voida sanoa. On kuitenkin pystyttävä luottamaan, että parempaa kohti ollaan menossa ja poikkeuskin päättyy aikanaan. Se hetki ei vain ole aivan vielä, mutta toivottavasti jo aivan lähikuukausina.

Tästä eteenpäin voidaankin katsoa kuitenkin jo lohdullisemmin. Ensimmäiset koronaviruksen vakavilta vaikutuksilta suojaavat rokotukset on annettu jo Suomessakin ja tällä hetkellä näyttää, että tauti on voitettavissa. Edessä on silti joka tapauksessa työtä viruksen torjunnassa vielä kuukausiksi, jonka aikana on muistettava samat vastuulliset toimet kuin viime keväästä asti on mieliin iskostettu. Suomi on välttynyt pahimmilta, kun katsotaan koronataudin kuolleisuuslukuja muissa maissa. Vain jokaisen omilla toimilla ja vastuullisuudella luvut voidaan pitää kurissa ennen rokotteista toivottua suojaa. Sen jälkeenkin huolellisuuteen on tarvetta.

Kommentoi

Hae sivuilta