Julkaistu 

Pääkirjoitus: Myönteinen vire tuo jo uutta kasvua

Vaikka talouden ja yritysten osalta viimeinen vuosi on ollut täynnä epävarmuutta ja muutosta, niin maailmanlaajuisesti tilanne näyttää selkeytymisen merkkejä. Pörssit ovat vahvistuneet kevään koronaromahduksesta jopa kriisiä edeltävälle tasolle ja varsinkin teollisuudessa vahvistuneet tulevaisuuden suunnitelmat näkyvät jo selvästi.
Yksi tällainen myönteinen merkki tulee kaivosteollisuutta palvelevan Metso Outotecin osalta, jonka Turulan konepaja tulee hyötymään viime viikkoina julkistetuista jättitilauksista. Vaikka töiden jakautumista suuren konsernin toimipaikkojen kesken ei ole kerrottu, niin töitä tulee riittämään merkittävästi myös Outokumpuunkin.
Osa tilauksista koskee vuotta 2022, joten Turulan osalta edessä on myönteinen ja työntäyteinen jakso.

Juuri tällaisista viesteistä voi hahmottaa epävarmuuden helpottamisen maailmanlaajuisesti. Eteenpäin katsotaan jo pitkälle, vaikka tällä hetkellä korona kurittaakin monia aloja ja epävarmuus on edelleen läsnä. Myönteiset vaikutukset maailmalta heijastuvat lopulta myös paikallistasolle asti, kuten Turulan tapauksessakin.

Vuodenvaihde tuo myös hyviä merkkejä lähempääkin. Outokummussa toimiva Piippo Oyj kertoi myönteisiä uutisia uuden investoinnin käyttöönotosta Sysmäjärven tehtaallaan. Paalauslankatuotannon investoinnit lisäävät tuottavuutta ja kilpailukykyä. Samaan aikaan puhutaan myös lisätyövoiman tarpeesta.

Näyttääkin, että kun koronan varjosta noustaan, niin työtä on tarjolla aiempaa enemmän myös lomautusten takia työttömyysluvuissa maakunnan hännille jääneen Outokummun osalta.

Kommentoi

Hae sivuilta