Julkaistu 

Pääkirjoitus: Vaalikuume näyttää nyt alilämmöltä

Kuntavaaleihin on aikaa hieman yli kolme kuukautta ja ehdokkaiden pitäisi olla selvillä reilun seitsemän viikon kuluttua. Jos näitä aikamääreitä ei tiedä, niin vaalien järjestämistä on vaikea huomata. Myös Outokummussa ja Polvijärvellä puolueet näyttävät olevan kokoamassa rivejään hiljaisuudessa. Toivottavasti kysymys on siitä, sillä yhtäältä tilanteen voi tulkita toisinkin. Ulospäin näyttää, että enemmän odotetaan koronatilanteen helpottamista ja sitä kautta mahdollisuutta käydä vaalityöhön tai edes vaaleihin.

Joka tapauksessa puolueiden lienee turha kuvitella äänestäjistä löytyvän ylitsepursuavaa kiinnostusta, jos paikallistasolla heiltä itseltäänkään ei löydy vaalikuumetta. Kuntavaalit ovat monelle läheisyyden takia tärkeimmät vaalit ja sen näkyy korkeassa äänestysaktiivisuudessa. Tämä näyttää nyt olevan vaarassa.

Puolueista tällä hetkellä ilmaherruutta omasta työstään kertomisesta pitää perussuomalaiset. Vaaleihin ja puolueeseen liittyvä mainonta alkoi jo viime vuoden puolella. Samoin se näyttää purevan. Ylen valtakunnallisissa puoluekannatusmittauksissa puolue kiilasi pääministeripuolue SDP:n ohi joulukuussa ja tammikuun alussa puolue on edelleen kärkipaikalla.

Vaikka kuntavaalien tulokset eivät ole olleet verrannollisia valtakunnallisiin puoluekannatuksiin, niin kevään kuntavaalit tuovat tällä menolla yllätyksen. On kummallista, että muissa puolueissa herätystä ei näytä tapahtuvan. Vaikka korona perinteistä kampanjointia sotkeekin, niin hiljaista on muutenkin. Nettivideot ja linjaeroista inttäminen sosiaalisessa mediassa eivät näytä olevan sitä näkyvyyttä, mitä tavalliset äänestäjät haluavat. Tällä passiivisuudella ja äänestäjien jonkinlaisella ylenkatsomisella poliittiset mannerlaatat voivat järkkyä kunnissa jo kevään kuntavaaleissa.

Kommentoi

Hae sivuilta