Julkaistu 

Pääkirjoitus: Jätelaskun kehitystä voitava seurata

Kiertotalousajattelu tarttuu hitaasti osaan kotitalouksista, vaikka tutuimpien kierrätykseen kelpaavien jätteiden, kuten lasin, kanssa on toimittu jo viime vuosituhannen puolelta asti. Joensuun seudulla jätehuollosta vastaava Puhas löysi kuitenkin jäteselvityksessään selviä merkkejä siitä, että osalle jäteastia on edelleen kaiken jätteen kita. Joku muu hoitaa asian siitä eteenpäin.

Piittaamattomuus kierrätyksestä lankeaa lopulta kaikkien maksettavaksi. Tämän viesti ei hahmotu nyt kuluttajille. Kun jokainen jätejae vähintään punnitaan nykyään tarkkaan ja seurantaa on monessa portaassa, niin kuluttajille olisi mahdollista tarjota selvästi enemmän tietoa jätehuollon kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Esimerkiksi jätteenpolton tulevaisuus näyttää huonolta, jos biojätteen määrää ei saada kuriin jätekuormista. Märän biojätteen lämmittäminen polttokuntoiseksi vaatii lisäenergiaa, joka syö alkuperäistä ja päinvastaista ajatusta jätteestä saatavan energian talteensaamisesta. Lopulta jäterallin ja polttolaitoksen sähkölaskun maksavat kotitaloudet. Jäteyhtiöillä on nyt näytön paikka esittää arvioitaan siitä, mikä jäteastian tyhjennyksen hinta on vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Mikä hinta olisi, jos kierrätys tehostuu ja mikä se on, jos nykytilanne säilyy?

Näistä laskelmista voi löytyä myös viisasten kivi siihen, miten palveluja tulee kehittää. Harva yksittäinen kotitalous on edelleen halukas maksamaan vaikkapa biojätteen erilliskeräyksestä, jos se tarkoittaa automaattisesti jätehuoltolaskun tuplaantumista. Jos yhtiöt näkevät vaikkapa ilmaiset jäteastiat houkuttimena, niin miksi ne eivät voisi kannustaa biojätteen keräykseen eri tavalla? Tai voisiko kierrätystä helpottaa vielä nykyisestään vaikkapa taajama-alueen kierrätysjätteiden noutokuljetuksilla? Lopulta hyöty tulee kaikille. 

Kommentoi

Hae sivuilta