Julkaistu 

Pääkirjoitus: Lupa nähdä myös muuttovoiton mahdollisuus

Viime vuoden väestömuutosten ennakkotiedot ovat valmistuneet, mutta suuria ihmeitä ihmisten muutoista kertova tilasto ei Outokummun ja Polvijärven osalta tarjoa. Väkimäärä on vähentynyt vuodessa kummallakin paikkakunnalla. Outokummussa väkimäärä supistui vuoden takaisesta 134 asukkaalla ja Polvijärvellä 43 asukkaalla. Outokumpulaisia oli viime vuoden lopussa 6 555 ja polvijärveläisiä 4 203. Tappiota kirjattiin kummassakin kunnassa niin muuttotappiona kuin syntyvyyden vähyytenä suhteessa kuolemiin.

Maakunnallisesti isossa kuvassa on kuitenkin myönteisiäkin merkkejä. Maakuntakeskus Joensuun lisäksi Nurmes ja Tohmajärvi onnistuivat viime vuonna saamaan myös muuttovoittoa kuntien väliltä. Viime vuosina perinteisesti muuttovoittoa on kirjattu pienemmillä paikkakunnilla enää maahanmuuton kautta.
Kehitystä on mielenkiintoista seurata, vaikka pienten paikkakuntien kuntien välinen muuttovoitto lasketaan tässä kohti lähes yksittäisissä ihmisissä. Jos koronan tuomat ajatukset lisääntyvästä etätyöstä ja mahdollisuudesta asua kasvukeskusten ulkopuolella ovat muuttumassa teoiksi, niin on lupa uskoa muuttotappion pysähtymiseen tai vähimmillään lievenemiseen.

Sen sijaan tällä kohden ei mahdeta mitään luonnon laille, jossa uudet syntyvät ikäpolvet ovat paljon pienempiä kuin nyt vanhuusikään ehtineiden sukupolvet. Syntyneitä lapsia kun oli Outokummussa viime vuonna 42 ja Polvijärvellä 32. Vastaavasti Outokummussa viime vuonna kuoli 114 ihmistä ja Polvijärvellä 52. Tässä mittarissa lähes koko maakunta on samassa tilanteessa Kontiolahtea lukuun ottamatta.

Kommentoi

Hae sivuilta