Julkaistu 

Pääkirjoitus: Outokumpu uudessa tilanteessa eurojen kanssa

Outokummun energiayhtiökaupan merkitys tulee nyt esille vertailussa muihin kuntiin, kun viime vuoden tilinpäätösten ennakkotiedot ovat tulleet julki. Samalla kaupunki kirjautti itsensä osaksi kuntatalouden historiaa vuodelta 2020.

Outokumpu loistaa tilinpäätösten kuntavertailussa tuloksen euromäärillä kolmannella paikalla Helsingin ja Espoon jälkeen. Jos tulosta taas ajatellaan asukasta kohden, niin helppo on laskea Outokummun olleen ykkönen pääkaupunkiseudun kuntiin nähden. Hieman huvittavasti tietoja koonnut Kuntaliitto kertoikin tiedotteessaan ”suurimpien kaupunkien tehneen suurimmat tulokset.”

Järkevästi kaupunki hakee nyt sijoitusratkaisuja, joilla mittava euromäärä saadaan tuottamaan. Pankkitilillä tai kassassa makuuttamisen aika on mennyt ohi myös kunnilta. Sen sijaan sijoitustoiminnassa maltillisellakin tuotto-odotuksella kaupungin uusi varallisuus toimii hyvänä puskurina muun muassa verojen tai taksojen korotuspuheille.
Samaan aikaan kaupunki on laittamassa euroja talteen korvamerkittynä tärkeiksi katsottuihin rakennus- tai kunnostushankkeisiin. Tämä tie on järkevä, sillä esimerkiksi Polvijärvellä näin menetellen kuntatalous on kestänyt vahvana ja suunnitelmallisuus on isojenkin hankkeiden osalta säilynyt. Toisaalta esimerkiksi aikanaan haaveiltuun laajakaistarakentamiseen varatut rahat on voitu siirtää tärkeämpiin kohteisiin eli lopulta varaukset eivät loputtomiin sido, vaan toimivat suunnittelun tukena.

Outokummun kannalta tärkein näyttää toteutuvan. Raha ei polta ainakaan tämän valtuuston näppejä niin paljoa, että käyttökohteita olisi pitänyt keksiä kiireessä tai sulle-mulle-tyyppisen jaon mukaan. Kevään kuntavaaleissa valittavalle valtuustolle tärkein lieneekin vahva kuntatalous, joka mahdollistaa nykyvaltuuston aloittaman suunnitelmatyön jatkamisen.

Kommentoi

Hae sivuilta