Julkaistu 

Pääkirjoitus: Rajoitusten kanssa on syytä vielä vain jaksaa

Aivan kohta vietetään kyseenalaista vuosipäivää, sillä koronaviruksen takia tehdyt poikkeustoimet tulivat arkipäiväksi vuosi sitten. Vaikka viime kesänä tilanne helpotti, niin käytännössä viruksen uhka ja erilaiset rajoitukset ovat olleet läsnä jokaisen ihmisen elämässä pian kokonaisen vuoden. Pahimmalta näyttää se, että osalla ihmisistä turhautuminen ja jopa piittaamattomuus ohjeita ja suosituksia kohtaan on lisääntynyt. Se tapahtuu hetkellä, jolloin ei olisi vara ja ilmeisesti helpommin leviäväksi muuntunut virus jyllää voimalla edelleen Suomessa.

Rajoitusten kanssa on edelleen vain pakko jaksaa, vaikka jokainen niistä haluaisi jo eroon! Ikävintä on se, että nyt vedenjakaja näyttää tulevan talvilomakaudesta ja ihmisten vastuullisuudesta loma-aikaan. Vastuullinen toiminta nyt toisi rajoitusten päättymisen hetken lähemmäs. Osa näyttää kuitenkin jatkavan elämää liian normaalisti ja luottavan liiaksi optimismin harhaan, että ”enhän minä ole sairas”. Viikoittain, mieluummin lähes päivittäin tulevat uutiset altistumispaikoista eri puolilta maata kertovat karua viestiä siitä, ettei turvallisuutta voi nyt liiaksi korostaa.

Koronaa vastaan tehtävistä rokotuksista ei nopeaa helpotusta ole tiedossa, vaikka toivoa niihin ladataan nyt paljon. Pohjois-Karjalassa ja koko Suomessa pullonkaulana on edelleen rokotteiden niukka saatavuus. Toisaalta Siun soten osalta jatkoaika massarokotuksien järjestämiseen näyttää olevan tarpeen, sillä jo selvästi väkimäärältään pienempien riskiryhmien rokotusten organisointi näyttää nyt lähtevän onnahdellen käyntiin. Ennen massarokotuksia järjestelyjen pitää olla selvästi paremmalla tolalla kuin nyt, kun ajanvarausjärjestelmät kaatuvat ja puhelimet ruuhkautuvat kisassa rokotusajoista.

Kommentoi

Hae sivuilta