Julkaistu 

Pääkirjoitus: Outokummussa lupa tarkastella avustustasoa

Outokumpu ja Polvijärvi ovat tunnettuja virkeästä ja näkyvästä järjestötyöstä. Kummallakin paikkakunnalla toimii väkimäärään nähden hieno määrä hyvin aktiivisia yhdistyksiä, jotka ovat olleet mahdollistamassa paljon vireyttä. Outokummussa tiukka taloustilanne on suitsinut viime vuosina tuet yhdistyksille hyvin maltilliselle tasolle. Näin siitäkin huolimatta, että yhdistykset ovat ottaneet osaltaan vastuuta myös kaupungin tapahtumista ja toimineet talkoohengellä mahdollistajana sekä monessa kohti myös toteuttajana.

On selvää, että monet yhdistykset toimivat pitkälti omien jäsenten eurojen ja jäsenistä lähtevän toimeliaisuuden varassa. Samalla siihen moottoriin pienikin euroissa mitattava lisäpanos toimii erinomaisen hyvin ja yhdellä eurolla syntyy toimintaa monen euron edestä. Outokummun kaupungin on mahdollista tukea tätä työtä nyt selvästi parantuneessa taloustilanteessa. Kaupunki voi edelleen pitää tukensa ehtojen määrityksen itsellään. Muun muassa residenssitoimintaan liittyvä vaatimus julkisen työn osuudesta voi siirtyä sellaisenaan yhdistysten lisä- tai tapahtumatukeen. Tällöin vältetään mahdolliset epäilykset siitä, että tukieurot käytettäisiin vain yhdistyksen omaan toimintaan tai tuki toimisi vain jäsenten jäsenmaksujen alentajina.

Ulkopuoliselle tuelle on erityinen tarve nopeasti koronan lyötyä monen yhdistyksen julkista toimintaa jäihin nyt jo vuoden verran. Nyt näyttää, että jossain kohti laajemman toiminnan järjestäminen on katkolla, jos yhdistysten kassat ovat huvenneet olemattomiin. Pahimmillaan se voi tarkoittaa virkeän yhdistystoiminnan hiipumista kokonaisuutena. Jos toiminnot painuvat kokonaan säästöliekille, pahimmillaan yhdistyksen toimintakin on vaarassa.

Kommentoi

Hae sivuilta