Julkaistu 
Pasi Huttunen

Pääkirjoitus: Demokratia vaatii jatkuvaa työtä

Julkinen keskustelu näyttää voivan Outokummussa ilahduttavan hyvin. Mielipiteitä jakavista asioista osataan keskustella punnituin argumentein niin somessa kuin valtuustossakin.

Ja asioita osataan vetää takaisin telakalle, jos vaikuttaa siltä, että niiden päästäminen vesille johtaisi vain uppoamiseen.

Tämä huomattiin esimerkiksi käsiteltäessä Anna Partasen (kd.) tekemää valtuustoaloitetta ilmaisista liikuntapasseista vammaisille Outokummussa. Jo hyvinvointilautakunnan esitys siitä, että liikuntapalvelut pysyvät maksullisina vammaisille herätti runsasta keskustelua kaduilla ja somessa. Sitä kautta keskustelu läikkyi myös valtuustoon, jossa kaupunginhallitus esitti hyvinvointilautakunnan tapaan, että maksullisuus pysyy, mutta kaikkien erityisryhmien etuudet otetaan tarkasteluun ensi vuoden talousarviota valmistellessa.

Valtuutetut olivat itsekin tahoillaan selvitelleet asioita ja kävi ilmi, että asiassa riittää vielä valmisteltavaa. Asia sitten palautettiin valmisteluun yksimielisesti. Nyt ei kenenkään outokumpulaisen tarvitse huonosta päätöksestä loukkaantuneena muuttaa muualle - vaikka niinkin jo joku ehti uhata.
Prosessi kertoi siitä, että demokratia elää ja voi hyvin Outokummussa.

Entä sitten Polvijärvi? Kun asiat tuntuvat sujuvan hyvin ja kevyillä prosesseilla pienessä kunnassa, jossa kaikki tuntevat toisensa, olisi silti tärkeää muistaa, että kuntalaisia tulisi herätellä aktiivisesti julkiseen keskusteluun ajankohtaisista kysymyksistä. Toistaiseksi sitä on tullut Polvijärvellä vastaan yllättävän vähän.

Tarkoitus ei ole sanoa, että demokratia ei Polvijärvellä toimisi. Mutta muistetaanko aina, että se vaatii jatkuvaa työtä?

Kommentoi