Julkaistu 
Pasi Huttunen

Pääkirjoitus: Outokumpu alueen matkailun veturiksi

Matkailu nousee kesän kynnyksellä tapetille ja olemme jo uutisoineet, että matkailualan kehittämisessä on Itä-Suomessa jouduttu takaisin piirtopöydän ääreen. Venäjän suunta on kiinni todennäköisesti pitkään, joten sen varaan ei enää voi laskea. On laskelmoitava, aiheuttaako Venäjän rajan läheisyys vetovoimahaittaa. Luultavasti ei.

Hirtehisellä tavalla koronapandemia on helpottanut sopeutumista, sillä venäläiset matkailijat paljolti kaikkosivat jo pandemian takia. Työtä on edessä silti paljon. Tässä Outokummun tulisi olla maakunnan läntisen alueen veturi ja sen eteen tehdäänkin työtä. Tekeillä on yhteismarkkinointia ja muita yhteistyökuvioita ainakin Polvijärven, Liperin, Heinäveden ja savolaisnaapuri Tuusniemen kanssa. Lisäksi uusi hanke hakee kytköksiä matkailualan ja koulutusviennin välille. Siinä muhii iso potentiaali.

Outokummussa järjestetyssä matkailuillassa tuli selväksi, että ideoita ja intoa on riittämiin kunhan joku ottaa vetovastuun, jotta asiat saadaan rullaamaan eteenpäin. Kaupungin rooli mietityttää. Kenen kaupungin työntekijän työhön voisi jatkossa kuulua koordinointi vai onko joku muu taho siihen parempi?

Sami Kurosen matkailuohjelmaan Outokumpu ei päässyt, koska ainakaan toistaiseksi ei täällä ole profiloiduttu ruoka-asioissa. Kaupungissa yhteisötaideprojektia tekevän taiteilija Noora Ylipietin lempiruokia selvittävässä somekyselyssä ei kukaan maininnut kaivossoppaa. Vahvuudet ovat muualla, esimerkiksi poikkeuksellisen kiinnostavassa arkkitehtuurissa. Ruoka-asioissa voisi silti olla kehityspotentiaalia - etenkin yhdessä Polvijärven ja Liperin kanssa.

Kommentoi