Julkaistu 
Pasi Huttunen

Pääkirjoitus: Polvijärvi kirii kohti tätä päivää

Pride on maailmanlaajuinen liike ja ajattelutapa, jonka mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään.

Tämä on ajassamme jo perusasia ja yhteiskunnassamme ymmärretään jo hyvin, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole uhka kenellekään. Eri mieltäkin saa olla, vaikkapa uskontoon vedoten, mutta syrjintä, marginalisointi tai väkivalta eivät ole hyväksyttäviä. Ikävä kyllä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat näitä edelleen.

Onkin ilahduttavaa, että polvijärveläiset nuoret aktivoituivat asian suhteen ja Pride tulee myös Polvijärvelle tänä vuonna Pohjois-Karjala Pride -viikon aikana 17.-22. toukokuuta. Polvijärven kunnan suhtautuminen asiaan on varovaisen myöntyväinen. Kulkue ensi tiistaina antaa käsityksen siitä, kuinka suuri joukko Polvijärvellä kokee asian tärkeäksi. Toisaalta jää epäilys, kuinka moni ei lopulta uskaltaudu mukaan hyvin julkiseen tapahtumaan. Yhteisön ja lähipiirin hyväksyntä ei vieläkään ole itsestäänselvyyys. Avoimuus voi tuntua vaikealta.

Yksi tärkeä merkki siitä, että myös virallinen kunta tukee yhdenvertaisuutta on sateenkaariliputus. Nuoret olisivat halunneet sateenkaariliputuksen jatkuvan koko viikon, mutta kunnanhallitus linjasi, että yksi päivä riittää. Tärkeää joka tapauksessa on, että Polvijärvikin on nyt ottanut tämän askeleen kohti tätä päivää.

Yleinen tapa kritisoida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä esimerkiksi Priden aikaan on väittää, että se on jonkinlainen vieras ideologia, jota tänne jostain tuodaan. Mutta ei se ole ideologia. Kysymys kiteytyy siihen, saako ihminen olla oma itsensä. Onneksi yhä laajemmin saa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi