Julkaistu 

Kesäterveiset: Kesällä on pelin paikka ja nähdään mikä todella kestää

Kun Ville-Juhani Sutinen matkustaa kirjassaan Matkalla Suomeen - Tarinoita heimojen maasta (Into 2022) maakuntiin etsimään heimojen Suomea, hän ei Karjalassa mene Joensuuhun. Ilmeisten kolien ja bombien lisäksi hän matkustaa Pohjois-Karjalassa Outokumpuun.

Kaivosperintö on virstanpylväs maakunnan historiassa. Outokummulla olisi isompi rooli otettavana maakunnan kehittäjänä sekä kulttuurin ja matkailun veturina. Tällä hetkellä talouskin mahdollistaisi sen.

Elämme aikaa, jolloin ennustaminen on vaikeaa. Millainen on koronan ja soteuudistuksen jälkeinen Nato-Suomi? Paljon vanhoja luuloja, totunnaisuuksia ja käsityksiä lentää ikkunasta. On aika katsoa, mikä on todella kestävää ja mitä uusia polkuja on raivattava ryteikköön, jonka läpi ei näe.

Outokumpu on pienenä, taidetta ja kulttuuria pursuvana vireänä teollisuuskaupunkina outo paikka, jonka läntinen sijainti on loistava. Sen hyödyntämisessä on pelin paikka kesällä. Jokainen kaupunki Suomessa on kiva kesäkaupunki. Harva sentään tällainen. Kulttuurin ja matkailun väeltä kuulee harmittelua, että kunpa ne päättäjät tajuaisivat, mitä niillä on tässä käsissään. Uskon, että päättäjät tajuavat.

Ja Polvijärvi. Lähes velaton kunta, jossa on tilaa olla ja silti lyhyt matka useampaankin kaupunkiiin. Polvijärvi otti keväällä myös harppauksia nykyaikaan. Se oli Joensuun ohella maakunnan kunnista ainoa, jossa marssittiin Pride-viikolla. Kesälehtemme kannessa on tulevaisuuden Polvijärveä rakentava työmyyrä, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Inka Mustonen. Iso kiitos yhteistyöstä ja mallina toimimisesta!

Minulta kysytään kerta toisena jälkeen, aionko muuttaa Outokumpuun ja kerta toisensa jälkeen vastaan, että miksipäs ei - tai sitten Polvijärvelle. Kumpikin on vaihtoehdoista täysin varteenotettava.

Tänäkin kesänä kummassakin kunnassa tapahtuu valtavan paljon ja samaan aikaan on tilaa olla ja hengitellä. Jos asut täällä, tiedät sen jo. Jos olet kesäasukas, tietänet sinäkin jo. Jos olet tulokas tai käypäläinen, huomaat sen pian.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta