Julkaistu 

Pääkirjoitus: Onnea valmistuville!

Erilaisia hattuja ja asuja sovitellaan taas päähän kun iso nippu väkeä valmistuu ammattiin tai ylioppilaaksi. Iloa ja jännitystä on ilmassa kun yksi virstanpylväs elämässä on käsillä.

Maailmantilanne on sellainen, että nyt ollaan muutenkin poikkeuksellisen epävarmuuden tilassa, mutta kuten kansanedustaja Hanna Huttunen (kesk.) tänään ilmestyneessä kesälehdessämme toteaa, piilee tilanteessa uhkien lisäksi myös mahdollisuuksia. Lapset ja nuoret ovat niitä, jotka elävät siinä maailmassa, jota tämän hetken ratkaisuilla rakennetaan. Toivottavasti osaamme oikeasti kuunnella, millaisen maailman he haluavat.

Yhteiskuntana emme ole onnistuneet antamaan lapsille ja nuorille riittävää mahdollisuutta kasvaa yhteiskuntaa rakentamaan. Kuormitamme heitä monenlaisilla, osin ristiriitaisilla vaatimuksilla, jotka kumpuavat enemmän omista kuin heidän tarpeistaan.

”Vanhemmat ovat huolissan, koska nuoret ovat alakuloisia ja masentunaita. Tämä johtuu siitä, että meiltä odotetaan aikuisten käyttäytymistä ja jaksamista, mutta mielipiteitämme ei oteta tosissaan”, kirjoittavat helsinkiläiset koululaiset Teresa Szilvay ja Rosa Luukkonen mielipidekirjoituksessan (HS 29.5.). Tämä on täysin kestämätön tilanne.

Nuorten ei liikaa kannata kuunnella, mitä keski-ikäiset pääkirjoittajat sanovat. Toki näillä pääkirjoittajilla on hyviäkin neuvoja ja kokemusta tarvitaan, mutta toisaalta monet niistä neuvoista ovat sopivia sellaiseen maailmaan, jota ei enää ole eikä ehkä koskaan ollutkaan. Nuoremmalla polvella on paljon meille kaikilla arvokasta tietoa ja ymmärrystä juuri tästä ajasta.

Onnittelut valmistuneille ja kaikille lukuvuotta päättäville!

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta