Julkaistu 
Pasi Huttunen

Pääkirjoitus: Navigointia sumussa

Kunhan nyt energiayhtiökaupasta saaduista varoista ei aivan riehaannuta, on Outokummun taloudellinen tilanne maakunnallisessa vertailussa hyvä.

Näin siitäkin huolimatta, että kaupunkikonsernin yhtiöistä useampikin on vaikeuksissa, budjetti ensi vuodeksi jäänee jopa puoli miljoonaa alijäämäiseksi ja Siun soten suunnalta satelevat lisälaskut saattavat lisätä alijäämää jopa puoleentoista miljoonaan. Hyvinvointialueiden perustamisen myötä taloussuunnittelu kunnissa on nyt kuin sumussa navigoimista, joten rahastoitu varallisuus tuo turvaa.

Ratkaisuja Seurojentalo Oy:n ja Kummun kodit Oy:n suhteen on edessä. Käytännössä esimerkiksi kerrostaloja lähtenee purkuun ja nähtäväksi jää, löytyykö Malmikummulle ostaja.

Polvijärvellä tilanne näyttää myöskin kohtalaisen hyvältä kun jopa pitkään piinannut työttömyysongelma osoitti keväällä merkkejä siitä, että vähän parempaan mennään. Tarkan markan kunta on investoinut ja silti hoitanut talouttaan maltillisesti. Kuntapäättäjillä lienee syytä tyytyväisyyteen nyt vallitsevassa epävarmuudessa.

Niin Outokumpu kuin Polvijärvikin ovat ongelmineenkin kohtalaisen hyvässä asemassa käynnissä olevassa mullistuksessa. Kummassakin on tarpeen mukaan varaa tehdä rohkeitakin liikkeitä. Saataisiinko Outokummussa esimerkiksi jonkinlaista todellista parannusta lasten ja nuorten tilanteeseen. Löydettäisiinkö Polvijärvellä lisää vetovoiman avaimia muuallekin kuin Sotkumaan ja saataisiinko väkeä lisää töihin.

Rajusti nousevat hinnat tuntuvat kunnissa monella tavalla ja myös valtion suunnalta tarvitaan apua - siis rahaa. Lobbaamassa on onneksi sielläkin kuntapäättäjien toimesta käyty.

Kommentoi

Hae sivuilta