Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Kaivoskeskustelu on vielä pahasti kesken

Kysymykset matkailualan näkymistä ja metsien ja vesien virkistyskäytöstä, luonnon monimuotoisuudesta ja vesien tilasta törmäävät Outokummussa koviin vaatimuksiin energia- ja raaka-aineomavaraisuudesta sekä myös EU:n alueen vihreän siirtymän edellyttämien akkumineraalien saamiseen.

Tätä yhtälöä puidaan Hautalammen kaivoshankkeen ympärillä kuumeisesti.

Lupaus on, että golfkentän ja kaivoksen yhteiselo sujuu, mutta tällä hetkellä tilannetta luonnehditaan niin, että golfkenttä pyritään säilyttämään mahdollisimman hyvin. Tämä on kentän kehittämisen ja investointien kannalta kestämätön tilanne. Tiedämme, että golf-kentällä on lähiseudulle heijasteleva aluetaloudellinen merkitys, joka kytkeytyy vahvasti matkailun muuhun kehittämiseen.

Yleinen argumentti siitä, että kaivoksen voi hyvin perustaa, koska maat ja vedet on jo pilattu ei kanna pitkälle. Ympäristövaikutusten arvioinninkin perusteella lisäkuormitusta ympäristölle tulisi ja tässä on vakavan punninnan paikka. Kuinka paljon kärsisi esimerkiksi vesistöjen virkistyskäyttö, entä linnusto? Matkailu puolestaan on imagoherkkä ala. Miten toimiva kaivos vanhan, museoidun sijaan vaikuttaisi alueen matkailun kokonaisuuteen.

Kaivoshankkeen puolestakin puhuu moni seikka ja kyse on tasapainottelusta, jossa punnitaan erilaisia, ristiriitaisia intressejä. Kansalaiskeskustelua tarvitaan. Yksi yleisötilaisuus ja kysely, johon saatiin 11 vastausta, koska se ei tavoittanut ihmisiä eivät riitä. Ihmisten aktiivisuus on tärkeää, mutta aivan keskeinen rooli keskustelun mahdollistamisessa on kunnalla, viranomaisella ja kaivoshanketta puuhaavalla firmalla.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta