Julkaistu 
Pasi Huttunen

Pääkirjoitus: Seurakunnissakin #metoon aika?

Polvijärven seurakunnassa koettu synkeä episodi lienee nyt saatu jonkinlaiseen päätökseen kun vainoamisesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä tuomittu seurakuntamestari irtisanottiin.

Keskustelu seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun ympärillä tuskin kuitenkaan loppuu - eikä sen pidäkään loppua.

Polvijärvelle seurakunta hoiti tilanteen kohtalaisen mallikkaasti ja siellä epäilemättä jatkuu toimintakulttuurin muokkaaminen terävämmäksi. Polvijärven tapaus on toki yksittäinen tapaus, mutta ikävä kyllä on selvää, että ongelma on kirkossa laajempi. Seurakunnissa saattaisi olla laajemminkin perusteellisen keskustelun aika sekä tapojen ja käytöksen tarkastelun paikka. Se on vaikeaa ja rasittavaa, mutta välttämätöntä.

Muiden asioiden muassa kirkko on vallankäytön paikka ja hengelliseen kontekstiin yhdistettynä se voi olla vieläkin painostavampaa ja voimallisempaa.

Julkisuudessa on ollut viime aikoina useampi tapaus toisesta vallan paikasta, eduskunnasta, jossa kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) epäillään syyllistyneen epäasialliseen käytökseen ja Valta kuuluu kansalle -puolueen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu salakuvasi kansanedustaja Iiris Suomelaa (vihr.).

Seurauksia tuli kuten tuli seurakuntamestarille Polvijärvelläkin. Toivoa sopii, että muutosta aidosti tapahtuu ja saamme yhdessä rakennettua Suomesta hiukan turvallisemman paikan kaikille. Ongelmia kun riittää tuolla maailmallakin ukrainoineen, venäjöineen ja onneksi äskettäin eteenpäin nytkähtäneine natohakemuksineen.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta