Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Kauppinen

Pääkirjoitus: Otetaan pakolaiset hyvin vastaan

Pääkirjoitus: Otetaan pakolaiset hyvin vastaan Emmi Simonen

Outokumpu on saanut jälleen äskettäin uusia pakolaisia Ukrainasta, ja lisääkin on jollakin aikavälillä tulossa. Edelleen joka päivä Ukrainassa kuolee ihmisiä, siviilejä ja sotilaita.

Tänne turvaan saapuneille on taattava mahdollisimman seesteinen arki, jotta arki jatkuisi kohtuullisesti. Heistä jokaisen mieli varmasti kuohuu, sota tulee uniin ja kotimaata on ikävä. Osa on antanut rakkaimman ja raskaimman uhrinsa, menettänyt läheisensä sodassa. Sellaista menetystä ei voi mikään korvata.

Kun sotaa on nyt käyty 133 päivää, voidaan tehdä monenlaisia havaintoja, jotka ovat tuttuja Karjalasta 80 vuoden takaa. Esimerkiksi, tänne saapuneiden ukrainalaisten läheiset, jotka ovat taistelleet rintamalla tai ovat siellä parhaillaan, ovat sotaveteraaneja tai tulossa sellaisiksi. Sotaveteraani ei olekaan ryppyinen vanha mies tai lotta. Meidän täytyy ymmärtää, miten valtava muutos ukrainalaisten elämässä on tapahtunut. Kaikista maan asukkaista lähes kolmannes on joutunut jättämään kotinsa. Tavallinen ystävällinen suhtautuminen paikkakunnalle saapuneisiin on parasta, mitä voimme heille tarjota.

Samalla, kun tukeaan voi osoittaa ukrainalaisille, ei pidä unohtaa sitä, että eivät venäläiset kollektiivisesti ole pahoja. Heihin ei saa purkaa vihaansa, turhautuneisuuttaan eikä ärtyneisyyttään. Osa tukee tietoisesti nykyisen diktatuurihallinnon toimia, osa ehkä vieläkin tietämättömyyttään, osa ei välitä ja osa myötäilee, jottei joudu vaikeuksiin. Tilanne on vaikea ja heijastuu varmasti myös laajalti itäsuomalaisiin ihmissuhteisiin. Vaikka tunteet ovat monessa hetkessä varmasti pinnassa, niin varsinkin negatiiviset tunteet kannattaa pyrkiä käsittelemään siten, ettei niitä tarvitse katua.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta