Julkaistu 
Kari Kauppinen

Ajetaan taas hiljaa, jokaisen koululaisen pitää päästä kotiin

Koulu alkaa ensi viikon torstaina. Samalla se tuo jälleen ekaluokkalaisia liikenteeseen, kuten myös uusia eskarilaisia. Ihan jokaisen tiellä liikkujan vastuulla ovat nämä pienet ja innokkaat, jotka eivät välttämättä muista aina liikennesääntöjä ja ovat välillä yksin, kavereidensa tai sisarustensa kanssa liikkeellä.
Kenelläkään ei voi eikä saa olla niin kiire, ettei pystyisi äkillisessä tilanteessa pysäyttämään kulkuneuvoaan. Lapsi saattaa sännätä tielle pelastamaan asfaltilla näkemäänsä kastematoa, jotta se ei jäisi auton alle. Silloin pitää olla kaikkien muiden hereillä.
Tuuriin ei saa luottaa. Ei meistä kukaan halua lukea traagisia uutisia, vielä vähemmän että kukaan joutuu tragediaa todistamaan.
Varovaisuus ei koske pelkästään autoilijoita, vaan myös moottoripyöräilijöitä ja mopoilijoita sekä myös polku- ja sähköpyöriä sekä skuutteja käyttäviä. Kaikilla näillä tulee pahaa jälkeä, jos niillä törmää pikkulapseen.
Riski suurenee dramaattisesti, jos aamuliikenteeseen lähtee ärtyneenä. Pieni lapsi, joka ajatuksissaan ylittää tietä, saattaa ärsyttää, kun hän hukkaa odottajan elämästä viisi ylimääräistä sekuntia. Mutta maltetaan. Viisi sekuntia ei odottaessa merkitse mitään. Jos ei odota, se voi merkitä ihan kaikkea. Laitetaan kello soimaan viittä minuuttia aikaisemmin kouluaamuina. Silloin jokaisella on ylimääräiset viisi minuuttia tuhlattavaksi lasten koulumatkan varrella varovaisuuteen.

Kommentoi

Hae sivuilta