Julkaistu 
Kari Kauppinen

Pääkirjoitus: Yrittäjämäinen asenne aina tarpeen

Maanantaina oli yrittäjien nimikkopäivä. Oikeastihan yrittäjän päivä on joka ikinen päivä. Ilman yrittäjiä yhteiskunta ei pysy toimivana ja elinvoimaisena.

Yhä useampi ymmärtää onneksi tämän. Kyse on hieman samasta asiasta kuin siitä, että ei rahaakaan tule vain seinästä, pankkiautomaatista; jotakin sen eteen on pitänyt tehdä ja itse asiassa melko paljon.

Miksi sitten yritykset ovat yhteiskunnan selkäranka? Luvut näyttävät tosiasiat. Kun katsotaan Tilastokeskuksen numeroita vuodelta 2020, voidaan todeta, että Suomessa on liki 295 000 yritystä. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa henkilöä. Kaikista näistä yrityksistä peräti 93 prosenttia on sellaisia, joissa on työssä alle kymmenen henkilöä. Pienet yritykset siis työllistävät suomalaisia. Myös suurin osa reilun parinkymmenen vuoden aikana syntyneistä työpaikoista on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Ja kun mietitään sitä, miten paljon varsinkin pienemmissä yrityksissä yrittäjä joutuu tekemään töitä, niin arvostusta pitäisi antaa ja aina pienen virheen sattuessa ei kannattaisi viedä yrittäjää some-tuomiolle, vaan selvittää asia niin sanotusti paikan päällä. Kun vertaa yrittäjien ja työsuhteessa olevien ajankäyttöä ja henkistä painetta työstä ja elannosta, voi kyllä kärjistää, että työsuhteessa ollaan käytännössä lomalla myös töissä ollessa.

On hienoa, että yrittäjyyttä pidetään yllä. Maanantaina asiaa vietiin Kummun koululle Outokummun Yrittäjien taholta.

Jokaisesta työntekijästä riippuu se, miten hyvin yritys pärjää. Työpaikka ei ole automaatio, vaan senkin eteen on tehtävä joka päivä, niin, töitä.

Kommentoi

Hae sivuilta