Piirakkaperinnettä siirrettiin eteenpäin Polvijärvellä - käytössä lähiruis
Kerttu, 10, ja Siiri, 8, Sorsa kertovat, että ovat toki tehneet karjalanpiirakoita ennenkin. Sen huomaa myös heidän varmoista otteistaan pulikan ja taikinan kanssa. He osallistuivat lauantaina Polvijärvellä kirkonkylän koululla järjestettyyn Marttojen piirakkapajaan.
Polvijärven Marttojen Helena Hirvonen kertoo, että piirakoissa käytetty ruis on läheltä, Ahosolan luomuruista.
– Vehnäjauho on kaupan vehnäjauhoa, koska siinä on parempi sitko kuin lähituotteena tarjolla olevassa täysjyvävehnässä, hän lisää.
Kertun ja Siirin leipomukset lähtivät mukaan kotona herkuteltaviksi. Kuva: PasI Huttunen
11 ilmoittautunutta ja lopulta 13 osallistujaa kerännyt piirakkapaja alkoi kymmeneltä, mutta Martat aloittivat jo aiemmin. Pajalaiset saivat leipomuksensa kotiinviemisiksi, mutta aamulla Martat leipoivat satapäin piirakoita myytäväksi Makujen päivä Museomäellä -tapahtumassa talomuseolla.
Piirakkapajojen pitäminen koululla on jo jonkinmoinen perinne.
– Nelosluokkalaiset pojat olivat todella innokkaita tekemään, muistelee Marttojen Pirjo Lyytinen-Sutinen.
Piirakkapajailemassa oli myös pitkän, 41 vuoden uran kanttorina Polvijärvellä tehnyt Harri Kaituri. Kuva: Pasi Huttunen
Tällä kertaa pajan sukupuolijakauma oli pahoin vinoutunut, sillä ainut miespuolinen osallistuja oli Harri Kaituri, jonka monet Polvijärvelllä tuntevat, sillä hän toimi seurakunnassa kanttorina yli 40 vuotta.