play

Pidä huolta toisesta, pyhien yksinäisyyteen on aina ratkaisu

Aina palaa valo, vähintäänkin jossain syvällä sielussa, jossa se odottaa lepattamistaan.

Aina palaa valo, vähintäänkin jossain syvällä sielussa, jossa se odottaa lepattamistaan. Kuva: Kari Kauppinen

Terhi Tolvanen

Moni viettää tämänkin joulun yksin.

Yksinäisyys tuntuu voimakkaimmin, kun vietetään perhejuhlia. Kokoonnutaan yhteen matkojenkin takaa ja ostetaan lahjoja läheisille. Uusi vuosi otetaan vastaan yhdessä rakettien paukkuessa ja valaistessa taivaan ja uuden vuoden haaveet.

Yksinäisyys tuntuu kipeimmin juuri tänä pimeimpänä vuoden aikana.

Kaikki meistä tarvitsevat rinnalla kulkijaa ja välittäjää. Ihmistä, jonka kanssa jakaa omia ajatuksia ja kertoa sekä iloista että suruista. Pyytää apua tai tehdä jotain yhdessä. Luoda muistoja ja jakaa kokemuksia. Maailmassa halutaan olla yhteydessä toiseen ihmiseen ainakin jollain tavalla.

Digiyhteydet korvaavat aitoa yhteyttä ainakin jollakin tapaa. Monissa keskusteluryhmissä voit saada yhteyden toiseen ihmiseen ja jakaa asioita. Vaikka yksinäisyyden tunnetta tänä jouluna.

Samanhenkisten ihmisten joukko tarjoaa yhteyttä etäyhteyksillä, joka auttaa jonkin verran.

Iso osa ihmisistä elää yksin, moni viihtyy hyvin yksin ja muutama läheinen ihminen, verkosto työn ja / tai vapaa-ajan harrastuksien kautta riittää. Yksin oleminen ja eläminen ei ole yksinäisyyttä.

Yksin kotona voi viihtyä hyvän lukemisen ja sarjojen parissa. Aikaa voi viettää kirjastolla, kahviloissa, kaupoissa tai kirkossa. Lenkkeily ja muut liikunnalliset harrastukset tuovat hyvää oloa ja rentoutusta.

Mielenterveydelliset sairaudet muuttavat ihmisen halua, kykyä ja tarvetta olla yhteydessä toiseen ihmiseen, tämä tuo eristäytymistä ja luo puitteet yksinäisyyden syntymiselle. Aikaa vietetään paljon yksin omien ajatuksien ja oireiden kanssa. Koetaan sekä sosiaalista että emotionaalista yksin jäämistä. Mitä enemmän viettää aikaa yksin sen vaikeampi on lähteä muiden pariin. Kotiin jääminen tuo myös taloudellisia huolia ja tulot pienenevät.

Ja jos mukaan liitetään päihteet, ne ehkä aluksi voivat luoda yhteyttä toisiin päihteitä käyttäviin, mutta jatkuessaan käytöstä tulee yksinäistä.

Yksinäisyys luo kasvualustan kaikelle negatiiviselle, ongelmat tuntuvat suuremmilta ja psyykkiset vaikeudet kasvavat. Yksinäisyys aiheuttaa emotionaalista tuskaa ja ulkopuolelle jäämistä eikä ole enää oma valinta. Pahimmillaan yksinäisyys ei vaan sairastuta, vaan jopa tappaa.

Jakaminen on tervehdyttävää. Koet hyvää mieltä, koet olevasi tärkeä. Toinen ihminen reagoi sanomaasi, saat vahvistusta tai hyviä neuvoja. Mielialasi paranee ja huoli helpottaa. Jo kaupassa käydessä muutama vaihdettu sana tutun myyjän kanssa ilahduttaa.

Toivo on vastalääke yksinäisyyteen. Ehkä minä olen jollekin tärkeä, ehkä minustakin välitetään.

Toivo oli mielenterveysviikon yksi tunneteemoista tänä vuonna. Tuommeko me toisillemme toivon maailmaan tänä vuonna?

Voitko sinä olla läheisellesi se tärkeä ihminen, joka ottaa yhteyttä ja muistaa. Pieni teko voi olla hyvin merkityksellinen. Voinko minä tehdä jonkin hyvän teon tänä jouluna?

Monet yhdistykset ja hankkeet tekevät tärkeää työtä tuodakseen samassa tilanteessa olevat ihmiset yhteen. Lämmin yhdessäolo ja välittäminen, toisen tarinan kuuleminen, ymmärrys ilman sanoja on yksi joulun suuri lahja. Yksinäisyys helpottaa, eikä kenenkään tarvitse jaksaa yksin.

Tämä on todella arvokasta, mitä jokainen voi antaa toisilleen.

Tänä jouluna pidä huolta ja anna hetki aikaasi, pysähdy ja huomaa he, jotka ovat yksinäisiä.

Terhi Tolvanen

sairaanhoitaja

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun Sote, MiePä-palvelut

hallitusjäsen 1.1.2024 alkaen

Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset FinFami ry

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta