Kaivosten ympärillä muhii Polvijärvellä riita – kaivoksen naapurien kokemukset ja kaivosyhtiön tiedotus ympäristövaikutuksista eivät täsmää
Tunteet kävivät paikoin kuumana Elementis Mineralsin tilaisuudessa ajankohtaisista kaivosasioista Polvijärvellä. Etenkin Karnukan kaivoksen läheisen Karnukkapuron tilanne suututtaa metsänomistajia, joilla on huoli omaisuutensa arvosta. Siellä on ollut majavien rakentamien patojen vuoksi tulvimista ja patoja on ollut myös alueella, josta kaivosyhtiö on vastuussa.
Myös pölyhaitat Karnukan ja Horsmanahon kaivosten lähellä herättivät kysymyksiä. Autojen tuulilasit ovat joka aamu harmaan tai punaisen pölyn peitossa kaivoksen lähellä.
– Karnukkapuron varressa haisee rikki eikä vesi pääse virtaamaan. Ja puro on ollut hiekkapohjainen. Nyt pohjaa peittää ruskea paska, joku yleisöstä totesi.
– Yhteydessä on teihin oltu ja syytätte majavia, mutta teillä on vastuu, paukautti toinen.
– Toivottavasti ely-keskus tuo nämä terveiset myös kaivosfirmalle, tyytyi Envineerin asiantuntija Joni Kivipelto toteamaan kuultuaan, että asiasta on sinne jo oltu yhteydessä.
Kivipelto vielä muistuttaa, etttä Karnukasta juoksutetun veden määrä on vain kolmesta neljään ja puoleen prosenttia Karnukkapuron kokonaisvirtaamasta.
Selvitysten mukaan kaivoksen vaikutus näkyy Karnukkapurossa selvästi sulfaatin, nikkelin, raudan, typen ja sähkönjohtavuuden osalta, mutta pitoisuuksien vaihtelu on suurta, koska juoksutukset ovat ajoittaisia. Ympäristölaatunormin rajoissa on Kivipellon mukaan pysytty. Pohjaveteen on tosin lähes koko ajan päässyt enemmän liukoista nikkeliä kuin ympäristölaatunormi sallisi.
Yleisössä ei kuulostettu vakuuttuneilta Kivipellon lukemista. Paikalla oli lähes puolensataa ihmistä ja keskustelu kävi vilkkaana.
Kaivostoiminnan laajentaminen suunnitteilla
Ihmisten huoli on sikälikin hyvin ymmärrettävää, että kaivosyhtiö suunnittelee sekä Horsmanahon että Karnukan kaivosten laajentamista. Poisjohdettavan veden määrä kasvaisi tuntuvasti kummassakin kaivoksessa. Karnukassa kasvua tulisi 20–35 000 ja Horsmanahossa 30–40 000 kuutiometriä vuodessa. Sivukivialueiden kasvun vuoksi maisemakin muuttuisi jonkin verran. Pöly- ja meluvaikutukset pysyisivät muuten ennallaan, mutta niiden kesto pitenisi.
Kaivosyhtiö tarjosi erinomaiset munkit, mutta niitä enemmän paikalle vetivät kaivosten aiheuttamat ympäristöhuolet. Kuva: Pasi Huttunen
Aluehallintovirastolta on jo tullut tieto, että kaivosten ympäristölupahakemuksia tulee täydentää ja kaivospäällikkö Teemu Juutinen sanoo, etttä täydennyspyyntö tulee vielä syyskuun aikana. Ympäristölupapäätös Horsmanahon ja Karnukan kaivosten laajentamiseen saataneen ensi vuoden aikana.
Ensi vuoden aikana aluehallintovirastoon lähtee myös Vasaran kaivosalueen ympäristölupahakemus. Vuonna 2026 olisi luvassa Karnukan toisen kaivoksen ja uuden sivukivialueen lupaprosessin aloitus. 2027 aloitettaisiin puolestaan Horsmanahon sivukivialueen laajentamisen lupaprosessi.
Malminetsintää yhtiöllä ei uusilla alueilla ole Polvijärvellä eikä koneellista malminetsintää ole yhtiön viidelle malminetsintälupa-alueelle suunnitteilla.
Juutisen mukaan yhtiö saattaa hyvinkin luopua malminetsintälupa-alueistaan Polvijärvellä. Malminetsintä keskittyy hänen mukaansa tuotannossa oleville kaivosalueille sekä Vasarakankaan kaivospiirialueelle.