Romumetallistakin tehtyjä soittimia pääsee soittamaan nostokonetilassa
Nyt lauantaina ja sunnuntaina on tarjolla jännittäviä soittimia soitettavaksi Vanhan Kaivoksen nostokonetilassa. Voisi kuvitella, että varsinkin myös lapsille tämä on hieno ja jännittävä hetki musiikilliseen maailmaan. Paikalla on varsin uniikkeja soittimia.
Kyse on siitä, että saksalaiset sisarukset Sibylle ja Johannes Eimermacher ovat viettäneet kaksi viikkoa taiteilijaresidenssissä ja rakentaneet näitä instrumentteja. Soittimet ovat kaikenlaisista metallinpaloista valmistettuja, kaivoshistorian inspiroimia soittimia.
Niillä siis pääsee vapaasti kuka tahansa soittamaan viikonloppuna, lauantaina ja sunnuntaina 1.-2.6. kello 17. Taiteilijat ovat itse paikalla.
Pääasiassa metallista tehtyjä soittimia soitetaan yksin tai kaksin, mutta niiden yhteissoinnista muodostuu aito taideteos.
Mutta annetaan Eimermacherien kertoa tästä moniulotteisesta tapahtumasta.
– Yhdessä paikallisten osallistujien kanssa kokeillaan näin löydettyjä ääniä ja rytmejä, samalla kun kehitetään suurempaa kuuloherkkyyttä ja tietoisuutta ryhmädynamiikasta ja erilaisista vuorovaikutustavoista.
He kertovat keränneensä ja tutkineensa parin viime viikon aikana äänien ja rytmien mahdollisuuksia paikan päällä: ääniä luonnosta, rakennuksista ja rakennelmista.
– Kuvittelemme eräänlaisen orkesterikappaleen konevaikutteisia, toistuvia kuvioita ja äänimaisemia - teollisen mantran, jossa rytmit sulautuvat päällekkäin ja uusia syntyy.
– Yhteisestä kiinnostuksestamme kaivostoimintaan, äänien tutkimiseen ja poimimiseen ympäristöstämme - erityisesti kivien ja metallien valtakunnasta - yhdistämme voimamme, ylitämme taiteellisten tieteenalojemme ja yksilöiden välisiä rajoja, he kuvailevat Outokummussa luomaansa.
– Tällaiset työpajat johtavat lopulta julkiseen esitykseen, jossa pyrimme saavuttamaan meditatiivisen, vaistomaisesti reagoivan yhteistyön luomisen tilan.
Taiteilijasisaruksilla on valtava määrä kysymyksiä: Miten visuaalinen kuva muunnetaan ääneksi ja rytmiksi? Kuinka puhdas melu voidaan veistää ja kokea musiikiksi? Mistä rytmiset kuviot syntyvät näennäisesti satunnaisessa kaaoksessa? Miten ympäristömme voidaan kokea värähtelyjen ja resonanssien kautta? Miten saamme pohjavirrat pintaan?
Soittamaan pääsee siis Vanhan Kaivoksen nostokonehuoneella, Kaivosmiehenpolku 3 (pieni vaaleanpunainen rakennus, seinässä on numero 10). Musiikkityöpaja Undercurrent -niminen tapahtuma on maksuton.
Ja vinkki: nostokonetila on mahtavan viileä paikka helteellä käytäväksi. Nostokonetilassa on myös koneita, joita käytettiin aikanaan kaivostoiminnassa.
Sibylle Eimermacher lyö vasaroilla ja syntyy hento ääni. Kuva: Kari Kauppinen
Johannes Eimermacher soittaa roikkuvaa sahaa. Kuva: Kari Kauppinen
Soittopeli tässakin. Outokummun residenssissä käy vuosittain lukuisia ulkomaalaisia ja suomalaisia taiteilijoita. Kuva: Kari Kauppinen
Sibylle Eimermacher. Kuva: Kari Kauppinen
Kilkatellen. Kuva: Kari Kauppinen
Näihin lyömällä voi koettaa, miten nostokonetila kaikuu. Kuva: Kari Kauppinen