play

Yleisurheilun moniosaaja: Ida Pelli katsoo aikuisuuden kynnykselle urallaan, jotta mihin silloin numerot riittävät

Ida Pelli on seuraavaksi suuntaamassa treenille. Vaparilla ollaan.

Ida Pelli on seuraavaksi suuntaamassa treenille. Vaparilla ollaan. Kuva: Siiri Ratilainen

Siiri Ratilainen

Polvijärveläinen Ida Pelli on yleisurheilun moniottelija. uusia lajejakin tulee koko ajan ohjelmistoon. Pelli on tällä hetkellä Polvijärven koulun seitsemännellä luokalla. Nyt kun hän on siirtynyt yläkouluun, hän on huomannut eroja siinä, miten urheilemisen ja koulunkäynnin pystyy järkevästi yhdistämään.

– Olen kyllä huomannut eron alakouluun. Syksyllä vei aikansa yhdistellä esimerkiksi sitä, miten saa kuljettua ja miten saa levättyä edelleen yhtä hyvin.

– Ruokailujen kanssa oli ongelmia, eli miten saan syötyä järkevästi ilman, että tulee pitkiä välejä. Syömiseen on joutunut kiinnittämään vähän ekstrahuomiota, mutta nyt se on jo rutinoitunut. Eli on ollut ehkä vähän haastavampaa ja kiireisempää. Vaikka haasteita oli, asiat ovat alkaneet nyt sujua.

Miten se lepo sitten? Jääkö sille riittävästi aikaa arjessa?

– Nukkumaanmeno saattaa vähän venähtää, mutta ihan hyvin olen saanut levättyä. Kyllä sen huomaa viikonlopun lähestyessä, että tarvitsee unta ja lepoa. Yleensä saan ihan hyvin ladattua akkuja viikonlopun aikana, pelli pohtii tärkeän unen merkitystä.

Pelli kertoo lepäävänsä kouluviikon aikana lähinnä nukkumalla, muuhun ei paljoa aikaa jääkään.

– Jos jonakin viikonloppuna on paljon tekemistä, niin pyrin siihen, että seuraava viikonloppu olisi täysi nollaus. Olen kavereitten kanssa ja perheen kanssa, jotain tämmöistä rentoa menemistä.

Muuhunkin kuin koulunkäyntiin ja urheiluun aikaa toki jää, mutta ei niin paljoa.

– Pääasiassa se aika urheiluun menee, mutta kavereiden kanssa olen myös paljon. Ja itse asiassa käyn nyrkkeilemässä kerran viikkoon. Kotona luen ja leivon, jos aikaa jää.

Harjoituksia kuudesti viikossa

Treenejä Ida Pelli kertoo olevan pääasiassa kuusi kertaa viikossa, tilanteesta riippuen.

– Kyllä sen sitten huomaa, missä lajissa kannattaa enemmän treenata, mutta nyt vielä suht koht rennosti mennään. Sitä treenataan, mitä pystytään. Kesäkautta sitten odotellessa, silloin nähdään, mitä lähdetään tavoittelemaan, Pelli pohtii.

– Peruskuntokausi on ollut hyvä. Ehjänä olen pysynyt, mikä on hyvä juttu. Treenit on kulkenut tosi hyvin, Pelli kertaa.

Aidat nousee hänelle lajeista mieluisimmaksi, mutta ”kaikki kyllä nappaa”.

Uutena lajina mukaan on astunut moukari.

– Pyörähdystä on lähdetty nyt treenaamaan ja Iida Kakkosen kanssa olisi tarkoitus lähteä kesällä parikisana moukari vetämään. Itse asiassa siinä onkin yksi tavoite päästä mitaleille, Pelli kertoo.

Treenikaverit vaikuttavat myös paljon tekemiseen.

– Riippuu paljon treenikaverista. Joidenkin kanssa tietty flow tulee ja hyvällä kaveriporukalla treenit saattavat kulkea.

Kääntöpuolena tietysti on, että helposti tekeminen saattaa mennä enemmän juttelun puolelle.

– Pääasiassa mie treenailen yksin tai Niilon kanssa, mutta kyllä yhteisharkat ovat mukavia, Pelli kertoo.

Valmennusosaamista löytyy

Junioriyksilöurheilijakin tarvitsee valmentajan. Oman uran kannalta se on tärkeää.

– Kyllä sen eron huomaa eri valmentajissa. Kaikki valmentajat ovat hyviä, mutta jos on hyvä supportti ja valmentaja osaa huomioida kaikki ja antaa lisäohjeita, niin siinä yleensä kehittyy parhaiten ja pystyy parantamaan sitä teknistä puolta. Kyllä ne valmentajat ovat niitä, jotka motivoi, Ida Pelli sanoo.

Pellin valmentajia ovat Anni Janne (melkein kaikissa lajeissa), Mika Varonen (seiväshyppy), Tino Mäkelä (keihäänheitto), Atso Vänskä (korkeushyppy) sekä Kalle Tuhkanen ja Pekka Peltoniemi (moukarinheitto).

Esikuvakseen Pelli nimeää pikajuoksija Santeri Örnin.

– Oman kylän poika totta kai. Se motivoi, että kyllä pieneltäkin paikkakunnalta voi lähteä, Pelli naurahtaa hymyssä suin.

Menestys ei siis ole kiinni, mistä tulee. Tähänhän jo Örn viittasi vajaat kaksi vuotta sitten, kun Polvijärven Urheilijoiden pikaviestijoukkue nappasi mitalin SM-viesteissä. Olivat kuulemma muut joukkueet katselleet, että mikä teatteriporukka siellä kisoissa on.

Sitä menestystä Pellikin tavoittelee.

– Olisi ihan huippua, jos pääsisi huipputasolle.

– Kyllä mie näen, että ainakin lukion ajan vielä urheilisin. Siitä katsotaan sitten, minkälaisella tasolla mennään, Pelli kertoo.

Eli 5-6 vuotta vielä ainakin sinne parikymppiseksi.

Millaisia tavoitteita on urheilun osalta tälle vuodelle?

–Nyt, kun miettii, niin ei ole ollut mitenkään silleen selkeää tavoitetta. Ne tulevat sitten ajan kanssa.

Opiskelusuunnitelmat tosiaankin vaikuttavat olevan selkeät: peruskoulun jälkeen lukioon.

Pelli mainitsee, että terveyteen liittyvät ammatit kiinnostaisivat. Sitä ei varmastikaan tarvitse ihmetellä, urheilijasta kun on kyse.

Niilo on Idan veli, ja myös kova yleisurheilija.

Väärällä jalalla SM-kisoissa

Ida Pelli avasi SM-kisatilinsä Tampereella hallimoniotteluissa 21. tammikuuta varsin hienolla menestyksellä. Hän sijoittui kahdenneksitoista T14-sarjan viisiottelussa pistein 1 972, mikä on myös Pellin uusi ennätys.

Osanottajia sarjassa oli peräti 45.

– Tosi hyvä kokemus, jäi tosi hyvät fiilikset. Vähän ylitin itseni ja ennätyksiä tuli.

– Pari lajia olisi voinut mennä paremminkin, mutta korkeudessa tuli isoin yllätys, 150 hyppäsin. Viime vuoden kesän ennätys oli 143, joten tuli seitsemän sentin ennätysparannus, mikä oli aika hyvä.

– Kuulassakin parantelin.

Korkeuden huipputulos toi neljännen tilan ja kuulan ennätystyöntö 9.55 kantoi kahdeksanneksi.

Yllättäviäkin tilanteita sattui.

– Aidoissa kävi semmoinen juttu, että juoksin kaikki aidat vahingossa väärällä jalalla. Verryttelyssä olin vielä vaihtanut telineissä lähtöjalkaa, koska verkassa se ei ollut mennyt niin kuin piti.

Eli lähtötelineissä on aina jompikumpi jalka edessä ja toinen takana. Se määrittää kummalla jalalla lähdetään aitomaan eli aina aidotaan jompi kumpi jalka johtaen.

– Mutta sain juostua, meni yllättävän hyvin!

Kommelluksesta huolimatta Pelli kertoo iloisesti olevansa kokonaisuuteen tyytyväinen.

Tätä on urheilun taika!

Tämän jutun kirjoitti polvijärveläinen lukion kakkosluokkalainen peruskoulun seiskaluokkalaisesta.

Juttu julkaistaan ilmaiseksi osana Uutisten viikkoa. Julkaisemme lapsia ja teinejä kiinnostavia juttuja tällä viikolla ilman maksua.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta