play

Tohmajärvi liittyi Siun soten palveluverkkopäätöksestä valittaneiden joukkoon

Kuva: Pasi Huttunen

Juho Lintula

Tohmajärven kunnanhallitus hakee valittamalla muutosta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaan.
Aluevaltuusto teki päätöksen asiasta kesäkuussa. Sen mukaan Tohmajärvi olisi yksi niistä Pohjois-Karjalan kunnista, joissa olisi tarjolla vain niin sanottuja liikkuvia lähipalveluita. Tohmajärvellä ja muutamassa muussa kuntakeskuksessa ne kuitenkin päätettiin järjestää kiinteässä toimipaikassa.
Tohmajärven kunta on jättänyt asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen valituksen, jossa se vaatii päätöksen kumoamista ja palauttamista uudelleen valmisteluun. Kunnanhallituksen mielestä päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä.
– Palveluverkkopäätöksen puutteellisesta valmistelusta on annettu palautetta alusta asti hyvinvointialueen suuntaan, ja kunnanhallituksen tehtävänä on kuntalain mukaan ajaa kuntalaisten etua, Tohmajärven kunnanjohtaja Mikko Löppönen toteaa tiedotteessa.
– Tohmajärven kuntalaiset joutuisivat epätasa-arvoiseen asemaan, koska kunnan asukkaiden perusoikeudet päästä terveyspalveluiden piiriin heikentyisivät merkittävästi.
Tohmajärven kunta toteaa valituksessaan, että esteelliset henkilöt ovat valmistelleet palveluverkkosuunnitelmaa hyvinvointi­alueen tulevaisuuslautakunnassa. Tohmajärven mukaan jäsenkuntia on pidettävä asianosaisina päätöksenteossa.
Vaikka kuntien ei edes tulkittaisi olevan asianosaisia, aiheuttaa yhteisöjääviys Tohmajärven mukaan ongelmia.
– Kaksoisroolissa toimineet luottamushenkilöt ovat olleet esteellisiä hyvinvointialueelle jäsenkunnille odotettavissa olleen erityisen hyödyn tai vahingon myötä. Pitkällä aikavälillä palveluverkkopäätöksellä on merkittäviä vaikutuksia muun muassa kunnan elinvoimaisuuteen.
Tohmajärven kunnan mielestä päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä myös siksi, että kuulemisvelvoite on laiminlyöty.
Tohmajärvi ilmoitti kesäkuussa jo ennen aluevaltuuston päätöstä, että se ryhtyy oikeustoimiin, mikäli sote-palveluverkko hyväksytään esitetyssä muodossaan.
Itä-Suomen hallinto-oikeuteen asiasta ehti kuitenkin valittaa ensimmäisenä Juuan kunta, joka tiedotti omasta valituksestaan jo viime viikolla. Lisäksi päätöksestä on kertonut valittaneensa noin 450 yksityishenkilön ryhmä, joka koostuu pääosin juukalaisista ihmisistä.